Auto-moto

Cenu T. S. Eliota získal nobelista Derek Walcott za „dojemnou a formálně dokonalou“ sbírku - Topzine

Hodnocení

Spisovatel, básník a dramatik Derek Walcott, který v roce 1992 obdržel Nobelovou cenu za literaturu, si na konci ledna připsal další významný literární triumf. Byla mu udělena Cena T. S. Eliota pro nejlepší sbírku veršů vydanou v uplynulém roce ve Velké Británii a Irsku. Walcottův výběr White Egrets

Cenu T. S. Eliota získal nobelista Derek Walcott za „dojemnou a formálně dokonalou“ sbírku - Topzine
Cenu T. S. Eliota získal nobelista Derek Walcott za „dojemnou a formálně…

Spisovatel, básník a dramatik Derek Walcott, který v roce 1992 obdržel Nobelovou cenu za literaturu, si na konci ledna připsal další významný literární triumf. Byla mu udělena Cena T. S. Eliota pro nejlepší sbírku veršů vydanou v uplynulém roce ve Velké Británii a Irsku. Walcottův výběr White Egrets (Bílé volavky) byl slovy porotkyně a básnířky Anne Stevensonové měřítkem, podle něhož by bylo možné ostatní práce poměřovat. Stevensonová sbírku označila za dojemné a formálně dokonalé dílo.

Rodák z ostrova Santa Lucia v Karibském moři měl být v loňském roce hostem Festivalu spisovatelů Praha, ze zdravotních důvodů však svou účast na poslední chvíli odřekl. Nobelista však dorazí do Prahy s ročním zpožděním, jak potvrdil zveřejněný seznam hostů letošního Festivalu spisovatelů.

Cena T. S. Eliota je udílena každoročně od roku 1993 a její zisk je spjat s finanční odměnou ve výši patnácti tisíc britských liber (přibližně 420 tisíc korun českých). V minulosti cenu získala řada významných básníků včetně Angličana Teda Hughese (udělena v roce 1998) nebo irského básníka Seamuse Heaneyho (2006). Podobně jako Walcott se Seamus Heaney ocenění dočkal až po zisku Nobelovy ceny. Letos byl Heaney nominován na Cenu T. S. Eliota už poněkolikáté, jeho nejnovější sbírka Human Chain však porotu tolik neoslovila.

V literárním klání s Walcottem neuspěl ani oceňovaný válečný básník Brian Turner, jehož debut Here, Bullet vydaný před pěti lety líčí autorovy zážitky z války v Iráku. Loňský výběr Phantom Noise, který byl zařazen do užší nominace Ceny T. S. Eliota, je Turnerovou druhou sbírkou.

Zdroj: Topzine.cz

Nepřehlédněte

Pri ISS pristálo japonské vesmírne vozidlo

Pri ISS pristálo japonské vesmírne vozidlo

7.1. | 02:43 Veda.sme.sk

Japonská nákladná vesmírna loď priviezla na Medzinárodnú…

Unikající formaldehyd uzavřel obchvat Olomouce

Unikající formaldehyd uzavřel obchvat Olomouce

29.1. | 14:44 Novinky.cz

Unik formaldehydu, převáženého kamiónem, zablokoval v pátek…

Del Ponteová dala zničit důkazy obchodu s lidskými…

Del Ponteová dala zničit důkazy obchodu s lidskými orgány

29.1. | 13:26 Novinky.cz

Carla del Ponteová, bývalá hlavní žalobkyně haagského soudu…

Náměstkyně Hendrichová promluvila: Vondra byl o všem…

Náměstkyně Hendrichová promluvila: Vondra byl o všem informován

29.1. | 11:18 Novinky.cz

Tvrzení ministra obrany a někdejšího místopředsedy vlády pro…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym