Koníčky | Cestování

Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů | Politika p

Hodnocení

Nový Bydžov, město, kde se obyvatelé bojí kvůli problematickým Romům po 18. hodině vycházet vůbec na ulici. ParlamentníListy.cz ho v doprovodu dvou městských policistů navštívily a prohlídka skončila střetem s místními.

Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů | Politika p
Drsný Bydžov na vlastní kůži: Náš fotograf čelil výhrůžkám Romů | Politika p

Bezpečnostní situace v Novém Bydžově na Královéhradecku je už několik měsíců známá většině občanů ČR, sledujících média. Poslední "událostí" bylo trestní oznámení ve věci údajného rasismu, které na starostu Pavla Loudu podala pražská advokátní kancelář. Podle zdejších mužů zákona ale nejsou Loudova slova ničím, z čeho by měl být trestně odpovědný. Popisují totiž zcela výstižně zdejší realitu. I oni mají ve východočeském městě poměrně horkou půdu pod nohama, za bílého dne chodí preventivně ve dvou.

V souvislosti s trestnou činností v Novém Bydžově jsou širší veřejnosti známy především dva případy, znásilnění jednadvacetileté ženy loni na podzim a přepadení gymnazisty, který vedl mladšího sourozence do školy. ParlamentníListy.cz se s dvojicí místních městských policistů vydaly na rutinní obchůzku. Poznali jsme nejen místa, kde k trestným činům došlo, ale i bojovnou náladu místních Romů. Došlo i na vážně míněné výhrůžky násilím.

Od radnice, sídla novobydžovské městské policie, se s policisty pomalu vydáváme na obchůzku. Jak brzy zjistíme, jejich přítomnost se hodí nejen kvůli momentální průvodcovské roli. Nejsme zde prý ale v ten správný čas. "Bylo by mnohem zajímavější jít s námi a sociálkou na kontrolu heren, nebo přijet v létě, to je zde mnohem živěji, " říká velitel hlídky s tím, že do heren se můžeme sice podívat, ale s focením bude asi problém. "Jsou teď pěkně naštvaní, " dodává jeho kolega.

To se ukazuje po několika desítkách minut na Husově třídě, když fotograf dokumentuje jednu z místních problémových lokalit. Jeden z romských obyvatel domu mizí ve vchodu, vzápětí se odněkud vynořuje jiný, od pohledu podstatně silnější. "Proč fotí ty baráky? Ať odsud hned vypadnou!" dožaduje se odchodu fotografa u strážníků. Na námitku, že jsme novináři a navíc na veřejném prostranství, odmítá přistoupit. "To mě vůbec nezajímá. Zavolám dvacet cikánů a ten foťák ti rozšlapem, počítej s tím, " křičí, politicky nekorektně, na fotografa, zatímco se mu strážníci snaží zabránit v přímém kontaktu s přístrojem. Pokus o odebrání fotoaparátu v ceně desítek tisíc končí výhrůžkou, že se svých práv půjde domáhat přímo za starostou Loudou a nebude rozhodně sám.

Zdroj: Parlamentnilisty.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym