Technika | Mobily a PDA

Francie a Finsko kritické k užívání mobilů dětmi

Anonym

22:46 | 10.1.2009
Anonym

Hodnocení

Francouzské ministerstvo životního prostředí představilo v lednu 2009 svůj národní ekologický projekt, kde mimo jiné navrhuje zákaz používání mobilů dětmi do 12 let. Obdobně kriticky k užívání mobilů dětmi se staví i Finsko.

Francie a Finsko kritické k užívání mobilů dětmi
Francie a Finsko kritické k užívání mobilů dětmi

Francouzské ministerstvo životního prostředí představilo dne 7.1.2009 svůj národní ekologický projekt pod názvem »Engagement national pour l'environnement«. Zde navrhuje 104 bodů různých zákonných opatření v oblasti životního prostředí a ochrany zdraví. Článek 72 se zabývá různými opatřeními týkajícími se elektromagnetických polí, mezi nimiž je mimo jiné i návrh zákazu používání mobilních telefonních přístrojů dětmi do 12 let. Je zde také zmiňováno zařazení EMP do kategorie možných karcinogenů, které provedlo francouzské Centrum pro výzkum rakoviny (CIRC) v souvislosti s možným vlivem vedení vysokého napětí na incidenci dětské leukemie.

Také finský Úřad pro ochranu před zářením (STUK) se ve své nejnovější tiskové zprávě z ledna 2009 vyslovuje pro omezení používání mobilů dětmi na základě nejistot daných stavem současných poznatků o jeho účincích. Doporučuje pro děti např. upřednostňovat textové zprávy místo volání, omezení počtu čísel na mobilu rodiči a dobu trvání hovorů, používání handsfree a nepoužívání mobilu v prostorách s nízkým signálem, v jedoucích autech a vlacích.

Úřad také upozorňuje nositele kardiostimulátorů, že může docházet k ovlivnění jejich funkce mobilem a doporučuje min. vzdálenost 20 cm, což např. znamená nenosit mobil v náprsní kapse.

K uvedeným zprávám ze zahraničí je třeba uvést, že příslušní státní úředníci v ČR odpovědní za tuto oblast ochrany zdraví (tzn. hlavní hygienik Michael Vít a jeho podřízení z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření při SZÚ Praha Luděk Pekárek a Lukáš Jelínek) obdobná stanoviska orgánů některých evropských zemí zdaleka nesdílejí a lpí na svých bagatelizujících stanoviscích (viz též http://1elektrosmog.pise.cz/77106-hlavni-hygienik-proti-prevenci-u-mobilu.html).

Zdroj: 1elektrosmog.pise.cz

Nepřehlédněte

John: Jančík obviněn bude. Vytáhli jsme kostlivce ze…

John: Jančík obviněn bude. Vytáhli jsme kostlivce ze skříní :: Domácí :: ČT24

7.1. | 02:43 Ct24.cz

Praha – Minulý týden zrušil státní zástupce usnesení o…

Logitech G11 Gaming Keyboard

Logitech G11 Gaming Keyboard

7.1. | 02:43 Alza.cz

Profesionální herní klávesnice, ke které dostanete herní myš…

Shakes a Fidget - Cheat

Shakes a Fidget - Cheat

7.1. | 02:43 Shakes-And-Fidget.cz

Návod jak vydělat neomezené množství zlaťáků a houbiček

Alternativa k PPC kampaním od společnosti mClick je tu!

Alternativa k PPC kampaním od společnosti mClick je tu!

13.11. | 15:04 Webitech.cz

Jedná se o systém s názvem mClick, který spustila Česká…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost