Greenpeace odebralo vzorky ryb, které se běžně objevují na jídelníčku - sumce jižního a kapra obecného. Ryby byly uloveny ve čtyřech městech, které leží na řece Jang-c', od horního toku (Chongqing) až po pobřeží (Nanjing). Vzorky byly analyzovány na přítomnost dvou klíčových skupin nebezpečných látek. Skoro všechny analyzované ryby obsahovaly některý z alkylfenolů, jakými je například nonylfenol nebo oktylfenol. Ty se v Číně běžně používají v čistidlech při výrobě a zpracování textilu i kůže. Analýzy také odhalily přítomnost perfluorovaných sloučenin, včetně PFOS (perfluoroktansulfonan). Používá se především pro výrobu oblečení a potravinových obalů odolných vodě a tukům nebo v kosmetických a plastových výrobcích.
„Tyto chemické látky narušují funkci hormonálního systému, alkylfenoly dokonce u některých druhů způsobují feminizaci samců. Perfluorované sloučeniny jsou persistentní látky, která se akumuluje především v játrech, “ říká Jan Freidinger z Greenpeace ČR a doplňuje: „Mezi škodlivé účinky sledované na vodních i suchozemských organismech při příjmu vyšších dávek PFOS patří hepatotoxicita, negativní vliv na gastrointestinální trakt, úbytek tělesné váhy, křeče, dále vliv na reprodukční cyklus a jeho poruchy.“