Koníčky | Cestování

Informace o Istanbulu

Hodnocení

Základní informace o istanbulu. Najdete zde základní popis destinace, ale i zajímavá místa pro návštěvu.

Informace o Istanbulu
Informace o Istanbulu

Když se řekne Turecko, někomu se vybaví obrázky starých Turků, jak je známe z pohádek a filmů, někomu zase pláže a moře, které měl možnost vychutnat na dovolené. Každému se ale určitě vybaví také Istanbul. Nikoliv hlavní, ale bezesporu nejznámější, největší, turisticky nejvýznamnější a v mnoha dalších ohledech unikátní město, které má okolo sebe jakýsi kult a rozhodně by nemělo chybět v itineráři žádné cesty Tureckem. Podíváme se společně, co vás vlastně v Istanbulu čeká, ještě předtím ale krátká lekce z historie.

Mnoho z vás jistě ze školních hodin dějepisu pamatuje, že Istanbul nebyl vždy Istanbulem – jeho jméno se měnilo v průběhu dějin, pod každým názvem se však nesmazatelně zapsal do historie. Byzanc, Konstantinopol, Cařihrad – jedná se stále o jedno a totéž město. Jeho dějiny se datují do časů antiky, kdy na místě dnešního Istanbulu vznikla malá osada Byzantion. Její vliv a význam rostl, načež se v dobách východořímské říše stala její metropolí. Bylo to poprvé, co se Istanbul stal hlavním městem říše, ne však naposled. Do Byzance se přesouvalo všechno dění světské i duchovní. Na konci se však stalo město terčem plenění křižáků.

Po příchodu Osmanů se stal Istanbul novým hlavním městem jejich říše a tím také jakousi metropolí islámu. Právě z tohoto období pocházejí ty nejkrásnější mešity, ale i současná podoba chrámu Hagia Sofia. Istanbul se stával skutečnou metropolí, kosmopolitním městem mnoha národů a jazyků. Jeho největší devízou byla a je asi právě jeho poloha. Istanbul se nachází na dvou kontinentech, z části v Evropě, z části v Asii. Část hranice mezi těmito světadíly totiž tvoří i mořská úžina Bospor a právě ta dělí Istanbul na dvě části. Díky tomu přes něj proudí veškerý pevninský obchod.

Co bylo po staletí největší výhodou Istanbulu, to se však během první světové války ukázalo jako jeho největší slabina. Istanbul byl obsazen vítěznými mocnostmi a následně uznán za málo bezpečný a těžko ubránitelný. Hlavní město tehdy již Turecké republiky bylo přesunuto do vnitrozemské Ankary a Istanbul se po mnoha staletích stal jen pouhým městem.

Zdroj: Pruvodcetureckem.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • , 4.2.2012 000 18:17

    Více na www.modrystatek.cz

  • Anonym