Odhady se pohybují od tří do sedmi kilogramů potravinářských přídatných látek (tzv. éček) ročně. Takováto množství chemikálií tedy může do svého organismu dostat lehkomyslný konzument, a to společně s běžně nakupovanou stravou. A co s těmito kily navíc má nebohé tělo dělat?Co se s éčky děje v těleUrčitou část přijatých chemikálií dokáže organismus po přepracování nějak vyloučit. Pokud je však škodlivin moc, nebo jde o umělé těžko odbouratelné sloučeniny, leckdy to nezvládne. Protože po překročení určité koncentrace by došlo k otravě, ukládají se tyto škodliviny na všemožná místa organismu.Avšak takovéto „černé skládky“ organismu mohou být zdrojem nemalých zdravotních problémů – od těch méně nebezpečných (např. ekzémů a dalších alergických projevů) až po ty nejobávanější, jako jsou srdečně cévní onemocnění a rakovina. Chemie v těle je tedy skrytá „časovaná bomba“ a proto je zbytečné diskutovat o tom, zda syntetické umělé látky škodí či nikoli. Do našeho těla vůbec nepatří!Jenže když se seznámíme se současnou potravinářskou i obchodní praxí, může se nám zdát nereálné přijímat jen čisté potraviny a zcela se vyhýbat škodlivinám. Jsme totiž natolik svázáni civilizací, že jejím následkům není snadné uniknout. Můžeme však zaujmout určitá stanoviska a užívat patřičnou obranu, čímž lze alespoň z větší části omezit příjem těch nejškodlivějších látek. Nejlépe je nakupovat převážně základní suroviny (např. vejce, maso, mouku atd.), ve kterých by neměly být žádné přídatné chemické látky.Nakupujete-li průmyslově upravované potraviny, neopomeňte si přečíst údaje, které mají být povinně uvedeny na obalu ve složení (platí to pro balené výrobky s plochou obalu větší než je 10 cm2). Obzvláště je třeba sledovat, zda jsou tam nějaké symboly E s č., případně chemické názvy. Čím je jich tam více, tím hůře.Mezi jednotlivými přídatnými látkami je však značný rozdíl, a to nejen v jejich chemické struktuře, ale i z hlediska zdravotního dopadu. Vždyť se mezi ně počítají látky přirozené, jako jsou vitaminy, avšak zároveň i syntetické sloučeniny, jež lidskému organismu prokazatelně škodí. Jak se ale má člověk v éčkách vyznat?Nejjednodušší je nahlédnout do odpovídajících seznamů nebo tabulek se soupisy přídatných látek. Dnes lze už nalézt knihy, ve kterých se dovíte, které přídatné látky se za E čísly skrývají a zároveň je v nich i hodnocení míry jejich škodlivosti. Tyto a další informace lze nalézt např. v publikaci „Tajemství výrobců potravin, aneb příručka zákazníka, kterému není lhostejné, co všechno přijímá se svou stravou.“ Nemusíte tedy ani přestat nakupovat v supermarketu. Jen je třeba věnovat nákupu dostatečnou pozornost!Nedoceněný význam prevenceNěkdo možná řekne: „Na to, abych ještě sledoval(a), které škodliviny nakupované potraviny obsahují, nemám čas.“ Avšak každý, kdo chce pečovat o své tělo, tomu musí nějaký čas obětovat.Celkem jednoduchými opatřeními, k nimž kromě úměrného pohybu na čerstvém vzduchu patří zejména příjem zdraví prospívající stravy a nápojů, si můžete ušetřit nejen čas strávený ve zdravotnických zařízeních či potřebný na následné léčení, ale i zbytečné finanční náklady. Kromě nemalých ztrát na platu či ušlém zisku, je třeba započítat i doplňkové náklady na léky a různé potravinové doplňky. Takže – zůstanete-li zdrávi, ušetříte dvojnásob.Každý, kdo se chce vyhnout nemocem, by v prvé řadě měl pochopit, že pro své zdraví musí něco udělat. Mimo jiné by si též měl dobře rozmyslet, co jíst a pít. Leckdy je také třeba dokázat si odříct vyloženě škodlivé pochutiny.Docílíme-li toho, že organismus funguje jak má, a budeme-li se ještě k tomu cítit dobře, poslouží to nejen k radostnější cestě životem, ale snadněji zvládneme i své úkoly! Rozhodně se tedy vyplatí věnovat patřičnou pozornost kontrole složení nakupovaných potravin. Poté nikoho nemusí ani éčka moc zneklidňovat – vyznat se v nich není těžké, máte-li při ruce tahák či tabulky publikace Tajemství výrobců potravin.Další knihy Víta Syrového Tajemství krve a Tajemství krve II naleznete v naší nabídce.
Lidé | Móda a kosmetika
Jak působí éčka na zdraví člověka
Představte si, že by vám na talíř dali několik kilo chemikálií a popřáli dobrou chuť. Každý by zjevně takovouto krmi odmítl. Avšak pokud se různé chemikálie schovají do potravin a podávají po menších dávkách, převážná část lidí je slupne, aniž o tom ví. Přitom takto ukrytých chemických látek jsou kilogramy!
Zdroj: Celostnimedicina.cz
Nepřehlédněte
Super dárky jsou erotické pomůcky
Gynekologové, sexuologové i urologové mnohdy také zdůrazňují…
Únik plynu v Litvínově zaměstnal v podvečer hasiče,…
LITVÍNOV / 18.10.2012 Masivní únik plynu zaměstnal ve…
Jak správně vychovávat děti?
Jediná možnost je zrušit soukromí, protože zanikne rodina a…