Společnost | Vzdělání

Naďa Dubcová: O radosti a smutku, o štěstí a neštěstí

Hodnocení

Život nás učí. Je to nejlepší škola. Nejlepším učitelem jsou vlastní chyby. Buďme pozornými žáky!

Naďa Dubcová: O radosti a smutku, o štěstí a neštěstí
Naďa Dubcová: O radosti a smutku, o štěstí a neštěstí

Moje babička věděla svý a tak mi říkávala. Každou radost a štěstí střídá smutek a neštěstí. Neznamená to však, aby si člověk neužil radost i štěstí naplno, aby čekal, kdy z druhé strany dostane ránu, ale aby se z plna hrdla radoval. Naopak, když ho postihne smutek a neštěstí, tak musí doufat, že vše přebolí a zase bude svítit slunce. Když se tenhle protipól nezdaří, člověk přestane doufat, pak páchá sebevraždy nebo jiné beznadějné činy. Moc jsem si její slova k srdci nevzala, protože když je chvíli dobře, tak čekám, kdy zase uhodí blesk. Známé přísloví, sedm let hladových sedm let tučných, funguje v různém počtu let. Někdy se střídají po roce, jindy po deseti letech, jak to holt přijde.

Dvě modelové události mi daly znát, jak se to má se střídáním bůžků radosti a smutku. Jednou, kdy jsem našla u chodníku nezanedbatelnou sumu peněz, jen tak volně pohozenou, za kterou jsem si pak koupila skvělý kostýmek a mužovi holicí strojek, načež jsem vzápětí ztratila docela cenný prsten a náramek. Mnohem později jsem zažila velmi smutnou událost, která mě ochromila tak, že mi nějakou dobu proudily slzy z očí, aniž bych je mohla zastavit (ty slzy), pláč se mnou cloumal, kdy chtěl. Za rok na to, téměř na den zažité smutné události, se narodila Karolína, velké štěstí se rozlilo naším domem a v našich duších.

Je zvláštní, že radost i smutek často doprovází slzy, ale smích, jak jsem si vždycky myslela, doprovází jen radost. Zažila jsem muže, který ustál bolest i smíchem, kdy navenek by člověk neřekl, jaká tragédie se v jeho životě odehrála.

Byl to ženatý muž, otec malých dětí, který, jak mi později sám řekl, prožíval velké neštěstí. Jeho krásná, mladá žena umírala ve velkých bolestech na rakovinu. Střídavě byla v nemocnici, střídavě doma, kde posléze zemřela. Byla to krutá rána, ale on normálně fungoval, nenosil černý oděv, dokázal se s námi obyčejně bavit i vtipkovat a smát se. Některé duše ho odsuzovaly, jaký je, že nenosí smutek, jaký je cynik apod. Věděla jsem, že je uvnitř ochromený žalem, který byl jen jeho, nedával nikomu možnost, aby ho litoval, aby svůj žal dal k nahlédnutí, aby se některé duše na něm popásly.

Zdroj: Vera-Tydlitatova.eblog.cz

Nepřehlédněte

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité…

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité prikrývky

7.1. | 02:43 Webnoviny.sk

Organizácia ich chce využívať napríklad po povodniach.

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští…

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici | Praha politi

7.1. | 02:43 Parlamentnilisty.cz

Obavy ze zrušení voleb dostávají konkrétní podobu. V…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi odpracovať

7.1. | 02:43 Korzar.sme.sk

Rómsku otázku považuje poslanec Štefan Kužma (SDKÚ) za…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu číst!

9.11. | 19:39 Webitech.cz

Naučte se číst rychle a efektivně s online projektem…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym