Společnost | Politika

Nečas bude dnes jmenován novým premiérem. Povolební jednání pokračují

Anonym

08:48 | 28.6.2010
Anonym

Hodnocení

Česko bude mít po dnešku nového premiéra. Prezident Václav Klaus jím dopoledne (v 10 hodin) na Hradě jmenuje šéfa ODS Petra Nečase. Ten vyjednává o vládě s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Do poloviny července by chtěl diskuse o budoucím koaličním programu uzavřít. Dnes by měli uzavřít kapitolu práva a boje proti korupci. Pokud se to stranickým lídrům podaří, bude to třetí uzavřený okruh ze sedmi.

Nečas bude dnes jmenován novým premiérem. Povolební jednání pokračují
Nečas bude dnes jmenován novým premiérem. Povolební jednání pokračují

Praha – Česko bude mít po dnešku nového premiéra. Prezident Václav Klaus jím dopoledne (v 10 hodin) na Hradě jmenuje šéfa ODS Petra Nečase. Ten vyjednává o vládě s TOP 09 a Věcmi veřejnými. Do poloviny července by chtěl diskuse o budoucím koaličním programu uzavřít. Dnes by měli uzavřít kapitolu práva a boje proti korupci. Pokud se to stranickým lídrům podaří, bude to třetí uzavřený okruh ze sedmi.

Před měsícem voliči rozhodovali, jak bude vypadat nové složení sněmovny. Výsledek voleb katapultoval až do premiérského křesla tehdejšího místopředsedu ODS. Se svými pravděpodobnými koaličními partnery už uzavřeli dvě kapitoly vládního programu ze sedmi – zahraniční politiku a obranu a zemědělství a ekologii. Dnes by chtěli dokončit třetí – právo a otázku boje s korupcí. Lídři ODS, TOP 09 a Věcí veřejných už se na mnohém z jejího obsahu shodli. Chtějí omezit imunitu zákonodárců, snížit platy ústavních činitelů, zřídit institut korunního svědka nebo zpřísnit pravidla pro veřejné zakázky.

A právě šéf Věcí veřejných Radek John by mohl na boj s korupcí osobně dohlížet. Jak včera v České televizi řekla místopředsedkyně strany Kristýna Kočí, v případě, že strana pro sebe tento resort nezíská, účast v koalici odmítne. Sám John zatím podobně jako koaliční partneři rozhovory o personáliích odmítá. O ministerských postech by měli jednat nejdřív zítra.

Navzdory tomu, že se Nečas stane premiérem, bude dál vládnout kabinet Jana Fischera. Úřednická vláda sice podala demisi už v pátek, zemi ale povede do doby, než Klaus jmenuje celý nový kabinet. Formálně to znamená, že Česko bude mít dočasně dva předsedy vlády. Nejde o nic výjimečného, stejně tak tomu bylo i v minulosti.

Zdroj: Svodka.cz

Nepřehlédněte

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité…

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité prikrývky

7.1. | 02:43 Webnoviny.sk

Organizácia ich chce využívať napríklad po povodniach.

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští…

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici | Praha politi

7.1. | 02:43 Parlamentnilisty.cz

Obavy ze zrušení voleb dostávají konkrétní podobu. V…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi odpracovať

7.1. | 02:43 Korzar.sme.sk

Rómsku otázku považuje poslanec Štefan Kužma (SDKÚ) za…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu číst!

9.11. | 19:39 Webitech.cz

Naučte se číst rychle a efektivně s online projektem…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym