Lidé

Než příště někoho jmenujete, pane Johne, mrkněte do své nohavice. Blog - František Matějka

Hodnocení

Způsob, jakým ministr vnitra Radek John vybral nového policejního prezidenta, považuji za dnešním politikům typické odmítnutí vlastní odpovědnosti a snahu o její přenesení na více lidí. A to je přesně jeden ze základů neadresné odpovědnosti politiků za jejich kroky. Svoboda rozhodování je prostě vla...

Než příště někoho jmenujete, pane Johne, mrkněte do své nohavice. Blog - František Matějka
Než příště někoho jmenujete, pane Johne, mrkněte do své nohavice. Blog -…

Policejního prezidenta by měl jmenovat a odvolávat ministr se souhlasem vlády České republiky. Policejní prezident odpovídá za činnost policie ministrovi. Je v přímé kompetenci ministra vnitra Radka Johna, aby jmenoval policejního prezidenta. Souhlas s ním má vyslovit vláda České republiky, nikoli celý zástup dalších neadresných lidí bez odpovědnosti. Jmenovaný policejní prezident je přímo odpovědný ministrovi vnitra a já si dovolím z výše uvedeného snad logicky odvodit, že ministr vnitra odpovídá za takového člověka, kterého jmenuje, vládě navrhne a obhájí.Místo jasného jmenování se svou odpovědností za takový výběr však zvolil Radek John cestu jakéhosi výběrového řízení, které přes velkou důležitost pozice policejního prezidenta trvalo jen několik dnů a vyhodnocení několika lidí, kteří se přihlásili, trvalo jen několik hodin dohromady. Přes veškeré deklarace o průhlednosti a transparentnosti výběrových řízení nakonec ministr vnitra nejenže odmítl sdělit veřejnosti cokoli o průběhu výběrového řízení, ale místo jasného sdělení občanům ve smyslu „stojím za svým policejním prezidentem, kterého budu jmenovat“, jsme se dočkali jen slov ve smyslu „stojím za způsobem jeho výběru, vždyť o něm rozhodli odborníci“.Ne, pane ministře, ti odborníci v komisi nemají za výběr policejního prezidenta ani tu nejmenší osobní odpovědnost, o níž umíte tak pěkně povídat před kamerami. Naplňte tedy alespoň z části Vaše slova tím, že přijmete za sobě vlastní odpovědnost Vám danou dokonce zákonem a navrhněte se svou odpovědností vládě policejního prezidenta a následně ho jmenujte. Bude-li dělat práci špatně, Vy jste za něj odpovědný. Bude-li skvělý, oprávněně slíznete politickou smetanu. Dvě strany jedné mince. Ustanovení komise vnímám jen jako přenesení odpovědnosti na více lidí najednou a v případě, že nový policejní prezident nebude svou práci zvládat, jako možnost ukázat na komisi o deseti lidech a říct „ne já, to oni“. Právo rozhodnout a nést plnou a skutečnou osobní odpovědnost (v lidové hantýrce mezi chlapama, dámy nechť prosím prominou genderově nekorektní výraz, se tomu říká "mít koule") - nic jiného Českou republiku z toho politického bahna, bez rozdílu toho, kdo vládne, nikdy nezvedne. Jestli ovšem na takovou odpovědnost nemáte, pak jste se na křeslo ministra neměl tlačit.Mimochodem, pane ministře, mrkněte jak odpovědnost veřejných činitelů a úředníků obecně za jejich kroky vidí například premiérka Radičová na Slovensku. Jde totiž tak trochu opačným směrem a musím říct, že stejně jako v jejím postoji k EU ve věci placení dluhů Řecka, jí i v tomto kroku držím palce a Slovensku přeji více takových politiků. Tam totiž velmi pravděpodobně začnou garantovat své rozhodování celým svým majetkem až do úplné výše jejich rozhodnutím způsobené škody občanům.

Aktuálně nabízím také článek:Důchodová reforma je velké téma. Proč? Zejména proto, že důchodci jsou také voliči a bude jich každý rok jen víc. Chápu rozhořčení lidí, kteří celý život makali, odváděli daně a rozhodně neočekávali, že v důchodu nebudou mít mnohdy za co jíst, když zaplatí nájem. Jenže vážení, nalijme si čistého vína...: Znáte jediné řešení důchodů? Makat co nejdéle a znovu najít lásku.

Zdroj: Frantisekmatejka.blog.idnes.cz

Nepřehlédněte

Zemřel herec a dirigent Pavel Vondruška, člen Divadla…

Zemřel herec a dirigent Pavel Vondruška, člen Divadla Járy Cimrmana

7.2. | 09:10 Aktualne.centrum.cz

Herec a dirigent podlehl v nemocnici zranění, bylo mu 85 let

otevřený dopis

otevřený dopis

6.2. | 17:35 Unipa.cz

unipa, unie porodních asistentek je sdružuje porodní…

Zážitek z jedné vyučovací hodiny na romské škole. Blog…

Zážitek z jedné vyučovací hodiny na romské škole. Blog - Václav Vrána

1.2. | 11:30 Vaclavvrana.blog.idnes.cz

Politická satira, myslím si, že je jí stále málo. Upozorňuji…

KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté

KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté

31.1. | 08:46 Zpravy.idnes.cz

Situace v Egyptě připomíná Írán roku 1979. Západu se může…


Komentáře

  • Jan Gregar

    Jan Gregar, 20.1.2011 000 14:26

    : Naprosto přesné, pane Matějko! Jenom škoda, že tento váš komentář nezazní jasně a naplno v masmédiích, které (de)formují mínění tzv. veřejnosti.

  • Anonym

Oblíbenost