Společnost

Odpisy dlouhodobého majetku

Luku

19:58 | 26.11.2009
Luku

Hodnocení

Dlouhodobý majetek má ve vedení účetnictví a při výpočtu daně z příjmu odlišné postavení od běžných výdajů (nákladů). Nepatří totiž mezi daňově uznatelné výdaje. Abychom dlouhodobý majetek mohli použít pro snížení daňového základu, používáme tzv. odpisy dlouhodobého majetku. Odpisování znamená, že pořizovací (vstupní) cena majetku je rozložena do několika daňových a účetních období.

Odpisy dlouhodobého majetku
Odpisy dlouhodobého majetku

Odpisování majetku se provádí nadvakrát. Jednou jako daňové odpisy při výpočtu daně z příjmu a pak jako účetní odpisy ve vedení účetnictví. Způsoby výpočtu daňových a účetních odpisů se od sebe liší. Daňové odpisy mají v zákoně č. 586/1992 Sb., o daních z příjmu přesně určený počet let odpisování. Zákon např. stanový dobu odpisu na pět let a dále už se nezjišťuje, jestli majetek byl používám tři roky nebo sedm let. Naopak účetní odpisy se řídí zákonem č. 563/1991 Sb., o účetnictví.

Účetní odpisy mají za úkol zaznamenávat skutečný stav majetku a podnikatelský subjekt si proto sám určuje metodu (časovou a výkonovou) a dobu odpisování pro každý dlouhodobý majetek zvlášť.

Metoda časového odpisování je postavena na předpokladu snižování hodnoty majetku v závislosti na délce jeho používání. Podle typu majetku volíme rovnoměrné, zrychlené (degresivní) či zpomalené (progresivní) účetní odpisy. Pokud např. plánujeme nově zakoupený automobil používat každý rok přibližně stejně a jeho hodna bude klesat stejnou rychlostí, použijeme rovnoměrné odpisování. Zrychlené odpisy jsou typické pro počítače, kdy k největšímu poklesu ceny dochází v prvních letech používání. Naopak budovy na ceně ztrácí až ke konci své životnosti.

Výkonové odpisování používáme u majetku, jehož hodnota se snižuje mírou jeho skutečného využívání. Typickým příkladem je výrobní zařízení, u kterého je životnost dána počtem zhotovených výrobků. Odpis v jednotlivých letech vypočítáme vynásobením odpisového koeficientu a např. počtem výrobků v daném roce. Odpisový koeficient je určen poměrem vstupní ceny majetku a přepokládaným počtem kusů výrobků, který za svou životnost může vyrobit.

Zdroj: Dobre-Ucetnictvi.cz

Nepřehlédněte

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami…

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a forexem bez nutnosti vkladu

7.1. | 02:43 Plus500.com

Zkuste si online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a…

Občania porazili Ficov štát

Občania porazili Ficov štát

7.1. | 02:43 Sme.sk

Ústavný súd: Stavať cesty na súkromných pozemkoch a zakázať…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji,…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji, názory a idejemi, ale s lidmi

7.2. | 09:41 Pravyzastupitel.cz

Jedním z velkých problémů současné české demokracie (potažmo…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů Sýkora

7.2. | 08:33 Parlamentnilisty.cz

Ministr zemědělství Ivan Fuksa by rád státní Lesy ČR…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost