Sport | Zdraví

Porodní bolesti: Proč porod bolí?

Baby11

07:19 | 25.2.2010
Baby11

Hodnocení

Prvorodičky v průběhu těhotenství přemýšlejí nad mnoha otázkami. Jednou z nich je také bolest při porodu. Proč porod vlastně bolí?

Porodní bolesti: Proč porod bolí?
Porodní bolesti: Proč porod bolí?

Bolest je podle Světové zdravotnické organizace (WHO) definována jako nepříjemná senzorická zkušenost s náhlým nebo možným poškozením tkání, či je charakterizována výrazy takového poškození. A je vždy subjektivní.

Porodní bolesti jsou mezi všemi tělesnými utrpeními absolutní odchylkou. U všech tělesných utrpeních jde vždy o patologii, u porodních bolestí však o pozitivní tvůrčí sílu – každou bolestivou kontrakcí je přibližuje okamžik narození nového človíčka.

Porodní bolesti se v minulosti braly jako fakt a žena, která při porodu příliš netrpěla byla považována za čarodějnici. Prvním případem, kdy byly porodní bolesti tlumeny utišujícími léky, byl 6. porod britské královny Viktorie. Ta přivedla na svět svého syna Leopolda s pomocí chloroformu. Královna pak začala bezbolestný porod propagovat a díky své autoritě učinila významný krok v porodnické péči.

Bolest při porodu pozitivně ovlivňuje schopnost rodičky pokračovat v porodu. Při aktivním stresu a spuštění bolesti se v tě začnou tvoři tzv. vnitřní opiáty, které „nutí“ nastávající maminku pokračovat v porodu a podporují pocity jako uspokojení a zvládnutí. Každé vnímání bolesti během kontrakce dává navíc signál hypofýze, že má vyplavit oxytocin – hormon, který se stará o kvalitní děložní stahy.

Zdroj: Bonella.cz

Nepřehlédněte

Zdravé recepty pro každý týden

Zdravé recepty pro každý týden

7.1. | 02:43 Zdravepondeli.cz

Zdravé recepty na každý týden jako inspirace pro racionální…

Osobný tréner

Osobný tréner

21.10. | 11:34 Sparring.sk

Ak chcete zmeniť svoj život a konečne sa začať hýbať, už…

Moje zkušenosti s Andropharmia Slim

Moje zkušenosti s Andropharmia Slim

19.10. | 21:37 Klikacvak.cz

Přebytečné kilogramy mě vždy trápily. Vyzkoušela jsem mnoho…

Nenechte se mýlit: Odpouštění je nesmysl!

Nenechte se mýlit: Odpouštění je nesmysl!

16.10. | 11:17 Zivotbezhranic.cz

Odpuštění - proces, kterým procházíme naprosto všichni, a to…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym