Společnost

Povinné ručení DIRECT Pojišťovny

Anonym

09:18 | 17.12.2009
Anonym

Hodnocení

Povinné ručení pro automobily musíte podle zákona uzavřít, pokud chcete vozidlo provozovat k jízdě po pozemních komunikacích. Z povinného ručení jsou hrazeny škody, které způsobíte někomu jinému při jízdě autem na majetku a zdraví, jde tedy o takzvané pojištění odpovědnosti. Pokud tedy způsobíte havárii, pojišťovna za vás zaplatí například opravu auta, které jste poškodili. Neuhradí ale škodu na vašem automobilu – a právě tady se uplatní pojištění havarijní. Zjednodušeně tedy můžeme říci, že kde končí povinné ručení, nastupuje havarijní pojištění.

Povinné ručení DIRECT Pojišťovny
Povinné ručení DIRECT Pojišťovny

Povinné ručení musí podle zákona majitel automobilu uzavřít, pokud chce vozidlo provozovat k jízdě po pozemních komunikacích. Z povinného ručení jsou hrazeny škody, které způsobíte někomu jinému při jízdě autem na majetku a zdraví, jde tedy o takzvané pojištění odpovědnosti. Pokud tedy způsobíte havárii, pojišťovna za vás zaplatí například opravu auta, které jste poškodili. Neuhradí ale škodu na vašem automobilu – a právě tady se uplatní pojištění havarijní. Zjednodušeně tedy můžeme říci, že kde končí povinné ručení, nastupuje havarijní pojištění.

Výše sazeb se odvíjí především od kubatury (obsahu válců) vozidla. Pojišťovny se ale velice odlišují v tom, jaká kritéria používají. Kromě objemu motoru to může být i jeho výkon, způsob užití vozidla (soukromý vůz má levnější pojistku než například vůz autoškoly nebo taxislužby), stáří vozidla (novější vůz má vyšší pojistku). Pokud jde o majitele vozu, opět záleží na tom, zda auto provozuje soukromě nebo k podnikání, roli může hrát i věk (mladší lidé si připlatí), pohlaví (ženy ušetří), místo bydliště (obyvatelé větších měst platí více), frekvence placení a počet měsíců bez nehody: od roku 2000 je každý rok bez nehody oceněn slevou, jejíž výše je u pojišťoven rozdílná. Obecně ale platí, že je tento bonus minimálně 5 % za rok. Naopak každá způsobená nehoda i případná spoluúčast konečnou sazbu pojistného zvyšuje.

Pokud by někdo na povinné ručení zapomněl nebo snad chtěl tímto způsobem ušetřit, hrozí mu sankce, které byly s platností od 1. června 2008 výrazně zvýšeny: za nepředložení dokladu o pojištění při silniční kontrole (což je pouze a jedině zelená karta) můžete zaplatit až 3000 Kč, neodevzdání SPZ do depozita (pokud vůz neprovozujete, musíte jeho SPZ odevzdat, jinak povinnost platit povinné ručení stále platí) vás může vyjít až na 20 000 Kč, a konečně provozování vozidla bez pojištění až 40 000 Kč. Ten, kdo neuzavře pojistku a způsobí vozidlem druhému škodu na zdraví nebo na majetku, bude navíc muset uhradit veškerou škodu z vlastních prostředků.

Pozor, způsob prokazování o úhradě povinného ručení, doznal nedávno změny. Zatímco se do konce roku 2008 na území ČR povinné ručení prokazovalo samostatným dokladem o pojištění, které vydával pojistitel, od 1. ledna 2009 je jediným platným dokladem o povinném ručení pouze Zelená karta. Jde o mezinárodní doklad o pojištění, který platí téměř ve všech státech Evropy. Nyní ji musíte vozit s sebou i na území ČR.

Zdroj: Direct.cz

Nepřehlédněte

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami…

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a forexem bez nutnosti vkladu

7.1. | 02:43 Plus500.com

Zkuste si online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a…

Občania porazili Ficov štát

Občania porazili Ficov štát

7.1. | 02:43 Sme.sk

Ústavný súd: Stavať cesty na súkromných pozemkoch a zakázať…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji,…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji, názory a idejemi, ale s lidmi

7.2. | 09:41 Pravyzastupitel.cz

Jedním z velkých problémů současné české demokracie (potažmo…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů Sýkora

7.2. | 08:33 Parlamentnilisty.cz

Ministr zemědělství Ivan Fuksa by rád státní Lesy ČR…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost