Kultura | Akce a události

STRUČNÉ DĚJINY BAROKNÍHO ZÁMKU V TÁBOŘE-MĚŠICÍCH (3. část - Nádherní z Borutína)

Hodnocení

Stručná, ale informativní deskripce dějin barokního zámku v Táboře-Měšicích ve čtyřech částích od Josefa Bady. M. Zajícová

STRUČNÉ DĚJINY BAROKNÍHO ZÁMKU V TÁBOŘE-MĚŠICÍCH (3. část - Nádherní z Borutína)
STRUČNÉ DĚJINY BAROKNÍHO ZÁMKU V TÁBOŘE-MĚŠICÍCH (3. část - Nádherní z Borutína)

V roce 1880 se stává novým majitelem barokního zámku v Táboře-Měšicích Jan Nepomuk baron Nádherný z Borutína. Rod Nádherných je původně rodinou českých sedláků, připomínající se roku 1654 Janem Nádherným, mlynářem z Tušovic. Jeho syn Martin Nádherný (1672 - 1746) se zapisuje v berní vizitační rule německy jako “Landmann” (česky: zemědělec). Statek s mlýnem dědí Bartaloměj Nádherný (1727 - 1805) a používá přídomku ” z Borotína”, ale šlechticem není. Teprve jeho syn Jan Nepomuk Nádherný z Borutína je povýšen do šlechtického stavu dne 15.08. 1838 erbovním diplomem (rulou), vydaným poté ve Vídni 30.11. 1838 na titul “Edler” (česky: šlechtic). Jan Nádherný, ačkoli se narodil roku 1766 v Bohutíně, používá po svém otci přídomku “z Borotína”, pouze s tím rozdílem, že “o” se mění v “u” - tedy “z Borutína”.

Ludvík Karel Nádherný z Borutína kupuje roku 1838 Chtoviny, Jistebnici a Veselíčko. Jeho syn, Jan Nádherný z Borutína, je v roce 1882 povýšen do stavu “barona”. V roce 1880 přikupuje k výše uvedeným panstvím ještě Měšice. Po smrti otce Ludvíka Karla Nádherného (1800 - 1868), si Jan Nepomuk ponechává Chotoviny, Veselíčko a Měšice. Jeho bratrovi Otomarovi Nádhernému z Borutína, připadá Jistebnice.

V roce 1876 se žení Otomar Nádherný z Borutína na Jistebnici s Wilhelminou Bärenreiterovou, se setřenicí pradědečka (Grimm), dnešního majitele barokního zámku v Táboře-Měšicích. Stojí i za zmínku, že poslední majitel zámku v Chotovinách Jan Nepomuk Nádherný z Borutína (1943 - 2005) je kmotrem dcery dnešniho majitele barokního zámku v Táboře-Měšicích Christiany Kateřiny Alžběty Berwidové-Buquoyové (viz křestní list Československé církve evangelické v Táboře ze dne 01.10. 1966). Tím je dnešní majitel zámku Dr.Dr. Jan Nepomuk Albert Berwid-Buquoy z Ellgutu ve vzdáleném příbuzenském vztahu k rodině Nádherných (Bärenreiter), i když ne ve vztahu pokrevním.

Bärenreiterové byli německou úřednickou rodinou, pocházející původně z Berlína. Jedna jejich část se přestěhovala do Sudet a Kutné Hory, kde se věnovali s rodem Grimmů těžbě stříbra. Grimmové působili rovněž na vedoucích místech při těžbě stříbra na Příbramsku. Nejznámějšími osobnostmi z tohoto rodu jsou však pohádkáři - bratři Wilhelm Grimm (1786 - 1859) a Jacob Grimm (1785 - 1867).

Zdroj: Cims.eblog.cz

Nepřehlédněte

Už to nejde jako za mlada:-)

Už to nejde jako za mlada:-)

7.1. | 02:43 Video.maxizabava.cz

Zábava v důchodu aneb už to tolik nejde:-)

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

7.1. | 02:43 Koule.cz

Slovenští punkrockeři Horkýže slíže vydávají pod názvem V…

Iron Man 3 - první trailer

Iron Man 3 - první trailer

23.10. | 20:39 Filno.pise.cz

Včera jste se mohli podívat na první plakát k filmu Iron Man…

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

7.10. | 14:53 Hudebniakce.cz

Máte kapelu nebo jen rádi zpíváte, chtěli by jste natočit…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost