Společnost | Vzdělání

Viktor E. Frankl: Všichni lidé dobré vůle

Hodnocení

Jenom géniove jsou schopni i tu zdánlive nejkomplexnější moudrost říci nekolika prostýma slovama tak jasně a srozumitelně, že jim každé dítě lehce rozumí ...

Viktor E. Frankl: Všichni lidé dobré vůle
Viktor E. Frankl: Všichni lidé dobré vůle

Doufám ve Vaše pochopení, a proto Vás chci nyní poprosit, abyste společně se mnou vzpomněli na mého otce, který zahynul v Terezíně, na mého bratra, který zahynul v Osvětimi, na mou ženu, která nechala svůj mladý život Bergen-Belsenu. Neočekávejte však ode mne slova nenávisti. Ostatně, koho bych měl nenávidět? Znal jsem pouze oběti, neznám však pachatele. Alespoň je neznám osobně - a obviňovat někoho neosobně, kolektivně, to striktně odmítám.

Neexistuje žádná kolektivní vina. A věřte mi, že to neříkám poprvé. Tvrdil jsem to od prvního dne svého osvobození z koncentračního tábora. Věřím, že by bylo zločinem označit za kolektivně vinné Rakušany, kterým je dnes méně než padesát let. Řečeno psychiatrickou terminologií: byl by to zločin, pokud by se nejednalo o případ šílenství, a navíc i krok zpátky k ideologii nacionálně socialistické rasové nadřazenosti.

Tolik budiž řečeno těm, kdož věří, že člověk musí mít pocit viny nebo že se má přinejmenším stydět za věc, kterou neudělal ani nepřipustil on sám, nýbrž kterou způsobili jeho rodiče nebo dokonce prarodiče. A domnívám se, že oběti někdejšího kolektivního pronásledování by měly být a že také budou první, kdo se mnou bude souhlasit, ledaže by chtěly vehnat současnou mládež do náručí starým nacistům nebo neonacistům.

15. srpna 1945 jsem se vrátil společně s několika Vídeňáky (mj. s paní Rosou Jochmannovou) nákladním autem do Vídně. Byl to první možný transport, i když vlastně také pouze ilegální. Od té doby jsem byl třiašedesátkrát pozván do USA - na univerzity apod. Z každé této cesty jsem se vrátil do Rakouska. Ne proto, že by Rakušané tolik milovali mne, ale proto, že jsem miloval Rakousko. Láska, jak všichni víme, není vždy založena na vzájemnosti.

Zdroj: Vera-Tydlitatova.eblog.cz

Nepřehlédněte

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité…

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité prikrývky

7.1. | 02:43 Webnoviny.sk

Organizácia ich chce využívať napríklad po povodniach.

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští…

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici | Praha politi

7.1. | 02:43 Parlamentnilisty.cz

Obavy ze zrušení voleb dostávají konkrétní podobu. V…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi odpracovať

7.1. | 02:43 Korzar.sme.sk

Rómsku otázku považuje poslanec Štefan Kužma (SDKÚ) za…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu číst!

9.11. | 19:39 Webitech.cz

Naučte se číst rychle a efektivně s online projektem…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym