Koníčky | Dům a zahrada

Cena plynu klesne od 1. října o 2,5 – 4

Anonym

15:40 | 28.8.2009
Anonym

Hodnocení

Plyn v tomto roce zlevňuje již potřetí. Pokles ceny plynu se liší podle jednotlivých plynárenských společností a podle místa odběru. V průměru cena plynu poklesne o 2, 5 – 4 %. Domácnosti tak mohou ušetřit několik stovek až tisíc korun. O kolik plyn zlevní u vás?

Cena plynu klesne od 1. října o 2,5 – 4
Cena plynu klesne od 1. října o 2,5 – 4

Pasivní nebo nulový dům? Vyplatí se investice a jsou vůbec náklady na výstavbu tak vysoké, jakými opředly nízkoenergetické stavby šířící se pověsti? Nabízíme odpovědi.

Energií se šetří všude. Vznikají alternativní druhy paliv, využívá se přírodních zdrojů, a pokud by zde nebyly morální zábrany, recyklovali bychom i vlastní prarodiče. Bohužel se tyto postupy stále uplatňují především v teoretické rovině – kdo má doma automobil na hybridní nebo vodíkový pohon?

Stavby s nízkou energetickou náročností na druhou stranu patří k významným bodům, které se začínají realizovat v praxi, stávají se dostupnějšími a mají šanci se podílet na snížení domácího účtu za energie obrovskou měrou. Ačkoliv jsou pasivní domy i dnes opředeny mýty o finančně nedostupném výstřelku pro bohaté, není to pravda. Nabídka úsporných domů je čím dál širší, a tak obyvatelstvo objevuje, že tyto speciální stavby nemusí zdaleka představovat obrovské investice navíc.

Hranatá silueta, zachmuřený výraz bez oken a tvary navržené nepochopeným géniem šíleného architekta. Taková je zažitá, ztrouchnivělá představa o podobě pasivního domu. Přitom nízkoenergetické stavby nejsou definovány vizáží, ale především svými parametry. Současná norma rozlišuje tři základní skupiny energeticky nenáročných objektů, které se liší spotřebou tepla na vytápění vztaženou na 1 m2 podlahové plochy vytápěných místností za 1 rok (tzv. plošná měrná potřeba tepla).

Zdroj: Nazeleno.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym