Potřebujete vzpruhu v sychravých podzimních dnech? Nebo vás čeká náročný úkol? Pak se posilněte guaranou, což je přírodní zdroj energie povzbuzující nejen tělo, ale i mysl. Přečtěte si o guaraně víc a dejte svému tělu zdravou dávku energie!
Dávka energie pro tělo i mysl
Zkouškové období, blížící se termín odevzdání důležitého projektu nebo přípravy na obchodní jednání, které jste nechali na poslední chvíli, znamenají nejen zvýšenou mozkovou aktivitu, ale také málo spánku. Jak přežít náročné období, lépe se soustředit a potlačit únavu? Hektolitry kávy zkuste nahradit „koktejlem" z guarany, večerními procházkami, hroznovým cukrem a lehkým cvičením. Poradíme vám, jak na to!
Když jsou lidé unavení, sáhnou většinou po plechovce s kávou a uvaří si pořádně silné espresso. Spolu s ním se do jejich těla dostane kofein, který organismus rychle vzpruží. Účinek kávy je ale pouze krátkodobý a může být doprovázen pocity „těžkého" žaludku, překyselením, nervozitou, zvláštním bušením srdce nebo poruchami spánku. Většina konzumentů navíc nevydrží u jediného šálku, a tak se pravděpodobnost výskytu negativních účinků zvyšuje.
Zdravější alternativou ke kávě je guarana, která pochází se středoamazonské oblasti a kterou Brazilci konzumují smíchanou s mlékem nebo vodou. Guarana obsahuje dvakrát více kofeinu než klasická káva. Ten se v lidském organismu uvolňuje postupně, většinou šest až osm hodin. Proto nás guarana udrží bdělejší delší dobu. Kromě kofeinu byste v červených bobulovitých semenech guarany našli také vitamíny C a B a další stimulující látky.
Guaranu koupíte ve formě želatinových kapslí, čajů a energetických nápojů. Přidává se do žvýkaček, musli tyčinek nebo bonbónů. Některé výzkumy tvrdí, že funguje lépe v kombinaci s vitamínem C, takže se ji vyplatí rozmíchat například ve vodě obohacené o čerstvě vymačkanou citrónovou šťávu. Obecně však platí, že neexistuje žádný univerzální návod, jak guaranu používat. Na každého totiž působí trochu jinak, proto ani neexistuje předepsané množství, které by se mělo během dne konzumovat.
Zdroj: Mebio.cz