Volný čas | Zajímavosti

Funkční prádlo - druhy materiálů a jejich údržba

Hodnocení

Vysv%C4%9Btlen%C3%AD pojmu funk%C4%8Dn%C3%AD pr%C3%A1dlo%2C jak%C3%A9 existuj%C3%AD materi%C3%A1ly a jejich %C3%BAdr%C5%BEba.

Funkční prádlo - druhy materiálů a jejich údržba
Funkční prádlo - druhy materiálů a jejich údržba

Funkční prádlo, známé také jako termoprádlo se rychle stává fenoménem dnešní doby. Čím dál více přibývá lidí, kteří investují peníze do tohoto kvalitního oblečení, specifické řadou nadstandardních vlastností a dlouhou vydrží.

Účelem funkčního oblečení je pomáhat tělu udržovat stálou tělesnou teplotu v různých klimatických podmínkách. Za tímto cílem byl firmou Craft vytvořen tzv. 3 – vrstvý systém, který vytváří pro tělo ideální prostředí chránící před náročnými klimatickými vlivy. Součástí tohoto prostředí je především zachycený vzduch mezi jednotlivými vrstvami. Například 2 tenké vrstvy jsou teplejší a lehčí než 1 hustá vrstva, právě díky vzduchu mezi nimi. Jak tedy oblečení vrstvit?

První vrstva je tvořena termoprádlem. Jejím hlavním úkolem je odvádět pot od pokožky do další vrstvy či do okolí. Pokožka se tak udržuje co nejvíce v suchu a pot vás neobtěžuje. Účelem tohoto systému je kromě samotného odvodu i jeho rychlost. Jakmile se pot vsákne do oblečení, má větší prostor k vypaření se a odvádí se tak rychleji do okolí. Druhotným úkolem první vrstvy je rovněž zabránit tepelným ztrátám.

Druhá vrstva má termoizolační funkci a především má pak za úkol udržovat optimální podmínky pro organismus při sportování. Jejím úkolem je v chladném klimatu zadržovat tělesné teplo a vytvářet tak teplou atmosféru pod oblečením. Na druhou stranu při vyšších klimatických teplotách má za úkol odvádět přebytečné teplo a pot z oblečení pryč. Oproti první vrstvě by měla být tato trochu volnější, aby se mezi nimi zachytil vzduch a vznikla tak tepelná izolace. Příliš volné oblečení však může zhoršit odvádění vlhkosti z vrstvy první. Lehce volné oblečení je tedy nejlepší volba.

Zdroj: Funkcni-pradlo.eu

Nepřehlédněte

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

7.1. | 02:43 Aktualne.centrum.cz

Aktuálně.cz - kompletní zpravodajství, zprávy z domova i ze…

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

7.1. | 02:43 Reflex.cz

Přestože je všeobecně známo, že pěstování konopí je převážně…

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

7.1. | 02:43 Truckynalede.cz

Trucky na ledě jsou zpátky na Prima COOL a také na…

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

4.11. | 13:32 Taborsko.webnode.cz

ČR - V říjnu 2012 vznikla na sociální síti Facebook občanská…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym