Milovníci grilování dnes na trhu naleznou nespočet grilů. Mohou vybírat z grilů elektrických, plynových, vodních a nebo zůstat u klasiky. Starého dobrého grilu na dřevěné uhlí. Fajnškmekři se určitě rádi pochlubí vytuněným plynovým profi grilem...
Grily na dřevěné uhlí neztrácejí svoje kouzlo
Milovníci grilování dnes na trhu naleznou nespočet grilů. Mohou vybírat z grilů elektrických, plynových, vodních a nebo zůstat u klasiky. Starého dobrého grilu na dřevěné uhlí. Fajnškmekři se určitě rádi pochlubí vytuněným plynovým profi grilem, který jejich peněžence odlehčil bratru o dobrých 100 000 Kč. Přesto se s Vámi vsadím, že i oni občas z garáže vytáhnou obyčejný gril na dřevěné uhlí. Ptáte se proč? Je to prostě klasika.
Výhody a nevýhody grilů na dřevěné uhlí jsme již shrnuli zde. Proto se o nich zmíníme jen ve stručnosti. Pro mnohé zásadní výhodou je snadná dostupnost. Grilů na dřevěné uhlí je široký výběr a pořídíte ho v nejlevnější variantě za pár set korun. K nejčastěji zmiňovaným nevýhodám patří větší riziko připálení pokrmu, delší doba nutná k přípravě jídla a také tuk odkapávající na rozžhavené uhlíky (tomu lze ale zabránit).
Přes všechny nevýhody, pravověrní zastánci grilování tvrdí, že pokud alespoň několikrát za sezonu neprovětrají svůj stařičký gril na dřevěné uhlí, nebyla by grilovací sezona prostě kompletní.
Předně musíte k celému procesu přistoupit jako k obřadu. Ten začíná již nákupem. Sestavte podrobný seznam všech potřebných ingrediencí, masa, příloh a pití. V obchodě se nenechte otrávit tím, že prodavačka v úseku masa a uzenin nesdílí vaše extatické stavy nadšení a snaží se vás zbavit prvním kusem flákoty, který jí přijde pod ruku. Zde jen připomínáme základní pravidlo: maso by mělo být čerstvé, jen tak bude hezky šťavnaté.
Zdroj: Nagrilu.cz