Volný čas | Zábava

Internet je svobodný. Až do okamžiku, než ho někdo vypne. Jako třeba v Egyptě

Hodnocení

O významu Internetu pro moderní demokracii a svobody slova toho bylo napsáno hodně. A ještě bude. Zejména v okamžiku, kdy v praxi sledujeme, že postačí několik telefonátů a celá země se může během několika minut ponořit do digitální tmy.

Internet je svobodný. Až do okamžiku, než ho někdo vypne. Jako třeba v Egyptě
Internet je svobodný. Až do okamžiku, než ho někdo vypne. Jako třeba v Egyptě

Jak můžete potlačit svobodu projevu? Jednoduše, odeberete lidem možnost šířit názory. Totalitní režimy vědí jak na to. Cenzura, státem vlastněná média, špehování, označování svobodomyslných osob za nežádoucí, zavírání, perzekuce, vyhoštění. Internet pro podobné režimy představuje problém, proto můžete sledovat jakým způsobem se s ním totalitní režimy vyrovnávají - cenzurou, zákazem používání, omezením přístupu na "nevhodné" weby.

Nakonec nemusí jít ani tak o totalitní režimy, Evropská Unie se o něco takového snaží velmi usilovně a skrývá to za "boj proti pedofilům". USA se o totéž snaží a skrývá to za "boj proti terorismu". Součástí této novodobé skryté snahy o získání na Internetem je hlavně vytváření černých listin internetových adres, tedy něčeho co v Egyptě použili jako první - před celkovým vypnutím Internetu došlo k zablokování přístup na Twitter, Facebook a některé další internetové služby.

Ve čtvrtek přestal na Internetu existovat Egypt. Celá země se ponořila do digitální tmy - tamní režim se několika telefonáty (How Egypt Killed the Internet) postaral o kompletní "vypnutí" Internetu, SMS i mobilních sítí. Tedy o něco, co například americký senátor Lieberman snaží (viz Egypt turns off internet, Lieberman wants same option for US) a jednoho dne se mu nejspíš podaří protlačit "kill switch" - tedy cestu, jak by se USA mohlo "jedním tlačítkem" postarat o vypnutí Internetu.

Každá země je na celosvětový Internet připojena zpravidla pouze několika "kanály" (s dostatečně velkou kapacitou) - to je také jeden z důvodů proč je velmi málo realistické, aby bylo možné vytvořit tolik chtěný "kill switch". Tedy "vypínač", který by jedním stiskem umožnil vypnout kompletně Internet. Stejně tak je problematické kompletně vypnout mobilní telefonní služby - je potřeba spolupráce více společností. A v tom je ale zároveň také základní problém - společnosti poskytující podobné služby jsou zpravidla závislé na penězích. A je velmi málo pravděpodobné, že by se postavily proti nařízení vládních orgánů, které jim nařídí "vypněte to".

Zdroj: Pooh.cz

Nepřehlédněte

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

7.1. | 02:43 Aktualne.centrum.cz

Aktuálně.cz - kompletní zpravodajství, zprávy z domova i ze…

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

7.1. | 02:43 Reflex.cz

Přestože je všeobecně známo, že pěstování konopí je převážně…

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

7.1. | 02:43 Truckynalede.cz

Trucky na ledě jsou zpátky na Prima COOL a také na…

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

4.11. | 13:32 Taborsko.webnode.cz

ČR - V říjnu 2012 vznikla na sociální síti Facebook občanská…


Komentáře

  • Bushka Bryndová

    Bushka Bryndová, 29.1.2011 000 12:25

    Doporučuji přečíst si, abyste pak nekoukali jako vrána na hlášku na obrazovce: "Server je nedostupný"!

  • Michal Bacil

    Michal Bacil, 29.1.2011 000 12:40

    To poslední co VONI potřebujou je, aby lidi spolu mohli svobodně komunikovat. VONI to zatím řeší tak, že web zahlcují tunami dezinformací, fejků a reklam. Ale příjde den, kdy si VONI spočítají, že levnější bude to prostě vypnout.

  • Bushka Bryndová

    Bushka Bryndová, 29.1.2011 000 12:41

    Přesně má slova...

  • Anonym

Oblíbenost