Máte chuť na změnu? Už vás nebaví pořád to samé. Chtěli byste vyzkoušet něco nového? A co takhle italská kuchyně? Vůně koření, čerstvě upečená pizza, zmrzlina, která je jako sen... A k tomu zářící slunce, šumění moře a malá hospůdka u přístaviště. Zdá se vám to jako sen? Mě taky, jako nádherný sen. Teplé letní odpoledne... Ale to už je minulost, dávná minulost, která se mi v těchto šedivých podzimních dnech zjevuje čím dál častěji.
Italská kuchyně je vynikající, počítá se ke třem nejlepším kuchyním na světě. V minulosti dala také základ kuchyni francouzské a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Italskou kuchyni si zamiluje každý, kdo ji ochutná - její skvělé pokrmy z ryb a masa, rozmanité úpravy různých druhů zeleniny, vonící nádivky, různě upravené těstoviny, zmrzliny, ovocné dezerty. Italská kuchyně - třebaže netvoří jeden celek - je ryze národní; podle produkce zemědělských plodin se dělí na tři základní oblasti: severní, střední a jižní.
Z masa je nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa (včetně levných) se připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí, peče nebo griluje, před grilováním se zpravidla nakládá do oleje s přísadou bylinek a koření. Častou součástí jídelníčků bývají kuřata, na jejichž úpravu vlastní italská kuchyně řadu skvělých receptů - na víně, s rajčaty, s paprikami apod. Oblibě se těší také ostatní drůbež a zvěřina, včetně koroptví, bažantů, sluk a křepelek. Italové dovedou skvěle využívat darů svého moře (frutti di mare) - ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií, mnoha druhů ryb - k přípravě široké palety chutných pokrmů.
Ryby připravují nejčastěji na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek. Z ryb připravují - zejména podél celého pobřeží - různé druhy polévek. Italové mají ve velké oblibě polévky. Na světoznámou "minestrone" - hustou polévku s velkou dávkou zeleniny, s rýží nebo těstovinami - nemají italské hospodyně jednotný recept; připravují ji ze zeleniny, která je právě na trhu. K mnohým polévkám podávají čerstvě nastrouhaný parmazán.