Koníčky | Vaření a recepty

Italská kuchyně

Nicol

09:52 | 21.11.2007
Nicol

Hodnocení

Italská kuchyně

Italská kuchyně
Italská kuchyně

Máte chuť na změnu? Už vás nebaví pořád to samé. Chtěli byste vyzkoušet něco nového? A co takhle italská kuchyně? Vůně koření, čerstvě upečená pizza, zmrzlina, která je jako sen... A k tomu zářící slunce, šumění moře a malá hospůdka u přístaviště. Zdá se vám to jako sen? Mě taky, jako nádherný sen. Teplé letní odpoledne... Ale to už je minulost, dávná minulost, která se mi v těchto šedivých podzimních dnech zjevuje čím dál častěji.

Italská kuchyně je vynikající, počítá se ke třem nejlepším kuchyním na světě. V minulosti dala také základ kuchyni francouzské a do jisté míry ovlivnila i jiné evropské kuchyně. Italskou kuchyni si zamiluje každý, kdo ji ochutná - její skvělé pokrmy z ryb a masa, rozmanité úpravy různých druhů zeleniny, vonící nádivky, různě upravené těstoviny, zmrzliny, ovocné dezerty. Italská kuchyně - třebaže netvoří jeden celek - je ryze národní; podle produkce zemědělských plodin se dělí na tři základní oblasti: severní, střední a jižní.

Z masa je nejoblíbenější maso telecí, i když ze všech ostatních druhů masa (včetně levných) se připravují znamenité pokrmy. Maso se většinou dusí, peče nebo griluje, před grilováním se zpravidla nakládá do oleje s přísadou bylinek a koření. Častou součástí jídelníčků bývají kuřata, na jejichž úpravu vlastní italská kuchyně řadu skvělých receptů - na víně, s rajčaty, s paprikami apod. Oblibě se těší také ostatní drůbež a zvěřina, včetně koroptví, bažantů, sluk a křepelek. Italové dovedou skvěle využívat darů svého moře (frutti di mare) - ústřic, mušlí, raků, krabů, humrů, langust, sépií, mnoha druhů ryb - k přípravě široké palety chutných pokrmů.

Ryby připravují nejčastěji na grilu, smaží nebo pečou na olivovém oleji s přísadou citrónové šťávy a čerstvých bylinek. Z ryb připravují - zejména podél celého pobřeží - různé druhy polévek. Italové mají ve velké oblibě polévky. Na světoznámou "minestrone" - hustou polévku s velkou dávkou zeleniny, s rýží nebo těstovinami - nemají italské hospodyně jednotný recept; připravují ji ze zeleniny, která je právě na trhu. K mnohým polévkám podávají čerstvě nastrouhaný parmazán.

Zdroj: Miostoria.pise.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost

Anonym
Anonym