Auto-moto

Novinky v povinném ručení pro rok 2010

Hodnocení

Od prvního ledna mají viník a poškozený dopravní nehody povinnost společně sepsat záznam o dopravní nehodě, který musí oba následně odevzdat své pojišťovně.

Novinky v povinném ručení pro rok 2010
Novinky v povinném ručení pro rok 2010

11.1.2010 - Rok 2009 byl z hlediska povinného pojištění motorových vozidel plný novinek. Nejdůležitější změnou, která vše ostatní více méně zastiňuje, je povinnost platit příspěvek do Garančního fondu České kanceláře pojistitelů (ČKP) za každý den kdy není sjednáno povinné ručení. Jedná se vlastně o penalizaci, která za první rok působení přinesla do pokladny ČKP více než 50 mil. Kč. - což je bohužel pouze desetina škody způsobené vozidly bez povinného ručení v roce 2008. Větším přínosem je však snížení počtu nepojištěných vozidel o 30 %. Jakých změn se dočkáme v příštím roce?

Od prvního ledna mají viník a poškozený dopravní nehody povinnost společně sepsat záznam o dopravní nehodě, který musí oba následně odevzdat své pojišťovně. Poškozený pojišťovnu informuje ve vlastním zájmu (uplatňuje nárok na náhradu škody), pro viníka nehody je však tato povinnost nová, její nesplnění však nebude nijak stíháno. Ten kdo způsobil nehodu se neodevzdáním protokolu o nehodě pouze vystavuje riziku žaloby o náhradu škody v případě, že by jeho nesplnění povinnosti způsobilo průtahy nebo jiné těžkosti v procesu náhrady škody poškozenému (pojišťovna může požadovat od viníka nehody plnou náhradu škody poškozenému!).

Čtěte také:

Povinnost společného sepsání záznamu se vztahuje pouze na dopravní nehody, ke kterým nemusí být přivolána policie, tedy nikdo nebyl zraněn nebo zabit, vzniklá škoda nepřesáhla 100 tis. Kč, resp. nevznikla na majetku třetí osoby nebo na silniční komunikaci a účastníci nehody jsou schopni sami zajistit plynulost silničního provozu. Pokud se účastníci nemohou shodnout na zavinění a průběhu nehody, doporučuje se přivolat policii také.

Nově je také od 1.1.2010 zavedena sankce za vrak odstavený na veřejné komunikaci. Za vrak v tomto případě můžeme považovat také vozidlo bez platného sjednaného povinného ručení. Sankcí se rozumí pokuta udělená příslušným správním orgánem v místě přestupku. Policie a ČKP tak získávají další bič proti neplatičům pojistného . Dojde-li ke zjištění, že zaparkované vozidlo není pojištěné, dostane jeho majitel pokutu ve výši 5 - 40 tis. Kč a musí vozidlo neprodleně na vlastní náklady odstranit (jízda s nepojištěným vozidle samozřejmě nepřipadá v úvahu).

Zdroj: Povinneruceni.name

Nepřehlédněte

Pri ISS pristálo japonské vesmírne vozidlo

Pri ISS pristálo japonské vesmírne vozidlo

7.1. | 02:43 Veda.sme.sk

Japonská nákladná vesmírna loď priviezla na Medzinárodnú…

Cenu T. S. Eliota získal nobelista Derek Walcott za…

Cenu T. S. Eliota získal nobelista Derek Walcott za „dojemnou a formálně dokonalou“ sbírku - Topzine

7.2. | 08:42 Topzine.cz

Spisovatel, básník a dramatik Derek Walcott, který v roce…

Unikající formaldehyd uzavřel obchvat Olomouce

Unikající formaldehyd uzavřel obchvat Olomouce

29.1. | 14:44 Novinky.cz

Unik formaldehydu, převáženého kamiónem, zablokoval v pátek…

Del Ponteová dala zničit důkazy obchodu s lidskými…

Del Ponteová dala zničit důkazy obchodu s lidskými orgány

29.1. | 13:26 Novinky.cz

Carla del Ponteová, bývalá hlavní žalobkyně haagského soudu…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym