Z nostalgie, ale také pro nové chuťové zážitky a kulinářské experimenty vyhledávají lidé stále více prodejny, které nabízejí národní speciality. Zájemci o originální potraviny mohou v Praze vybírat z pestré nabídky produktů řecké, italské, maďarské, ruské, bulharské, turecké, libanonské, čínské nebo britské kuchyně. Prodejci tak mimo jiné chtějí přiblížit kulturu svých regionů v českém prostředí.
Obliba zahraničních kulinářských specialit v ČR roste
Z nostalgie, ale také pro nové chuťové zážitky a kulinářské experimenty vyhledávají lidé stále více prodejny, které nabízejí národní speciality. Zájemci o originální potraviny mohou v Praze vybírat z pestré nabídky produktů řecké, italské, maďarské, ruské, bulharské, turecké, libanonské, čínské nebo britské kuchyně. Prodejci tak mimo jiné chtějí přiblížit kulturu svých regionů v českém prostředí.
"Prodáváme orientální speciality. Chceme seznámit české zákazníky například s tím, co znamená jídlo halal, tedy připravené podle islámského zvyku. Nabízíme indické, pákistánské nebo libanonské pokrmy, " řekl ČTK Mohamed Wehbe ze společnosti Galaxy Tours. Podle něj tvoří Češi naprostou většinu klientů obchodu s výmluvným názvem Halalfood. "Lidé hodně cestují, navštěvují Tunis, Maroko nebo Libanon. Chutě, které tam poznají, chtějí vyzkoušet také doma, " řekl.
Zájemci o orientální lahůdky lákají sladkosti jako chalva, lukumi nebo baklava. Vybírat ale mohou také z koření všeho druhu, luštěnin, olejů nebo kávy, která se od obvykle prodávaných druhů liší výraznou chutí a silou účinku. Potraviny jsou většinou v originálním balení a prodejci ručí za jejich čerstvost a kvalitu.
"Je to nejen chutné, ale také zdraví prospěšnější, " tvrdí o halal potravinách Wehbe. Jehněčí, hovězí a kuřecí maso nakupuje od dodavatelů, kteří dodržují veškerá pravidla rituální porážky zvířat.
Zdroj: Biodomena.cz