Technika | Věda a technika

Pokračování Velkého seriálu o mayských proroctvích

Hodnocení

Odkaz mayské civilizace a tedy i mayských proroctví pro současného člověka úzce souvisí s tím, že mnoho poznatků o mayské civilizaci stále uniká globálnímu vědomí. Mayská proroctví samozřejmě souvisí i s místem, kde mayská civilizace pobývala ...;

Pokračování Velkého seriálu o mayských proroctvích
Pokračování Velkého seriálu o mayských proroctvích

Přesto nás zvláště Mayové nepřestávají překvapovat a mnozí badatelé docházejí k vnitřnímu přesvědčení, že tito naši předkové byli obdařeni mnohem hlubší moudrostí, než jakou disponuje naše současná civilizace. Znovu a znovu vstupují staří Mayové do zorného pole naší pozornosti a budou tak dost možná činit tak dlouho, dokud nepochopíme, že se od nich máme co naučit. Nicméně se zdá, že drtivá většina z nás není dostatečně vybavena k tomu, aby pochopila vnímání světa původních obyvatel Ameriky, a tak stále hledáme tam, kde se jen stěží můžeme dobrat nějakého porozumění. Jak se tedy máme duševně připravit, abychom byli schopni vstřebat poznání oněch původních Američanů? Odpověď je prostá: studiem zalkinu, posvátného kalendáře.

Posvátný kalendář je hlavní cestou k myšlení vyspělých civilizací, které existovaly na západní polokouli před příchodem Evropanů. Po staletích útlaku původních obyvatel nám jejich dochovaný kalendář nabízí příležitost, jak vzkřísit k životu jejich řešení kosmické hádanky. Snažme se objasnit způsob, jakým se posvátnému kalendáři daří sjednotit ony výrazně protichůdné představy dnešních lidí o tom, co je to lidská bytost. Tzolkin nabízí jedinečný nástroj k naladění naší intuice s individuálním i kosmickým záměrem.

Ve starověku tvořilo území mezi severním Mexikem až po Honduras jednotnou kulturní oblast, kterou dnešní archeologové obykle označují jako Mesoamerika. I když byli Mayové, Zapotékové, Mixtékové, Toltékové, obyvatelé Teotihuacánu a pozdní Mexičané (obvykle označovaní jako Aztékové) většinou politicky odděleni, lze snadno pozorovat, jak volně se po celém území šířily umělecké, architektonické a další vlivy. Existovaly zde čilé kontakty mezi obchodníky i nositeli věd a všechny kultury byly spolu těsně provázány. Je rovněž zřejmé, že obyvatelé Mesoameriky znali i okolní oblasti, jako jsou karibské ostrovy, vlastní severoamerický kontinent (tehdy označovaný jako "Želví ostrov") a rozsáhlé území Jižní Ameriky.

Může vás napadnout otázka: Co tyto starověké civilizace odkazují dnešku? Jaké znalosti jsme od nich zdědili? Na první pohled to vypadá, že žádné, a jen málokdo se dnes odváží tvrdit, že by to bylo něco nepodstatného pro naše současné chápání světa. A tak i když si možná uvědomujeme úctu původních obyvatel Ameriky k přírodě, nemáme jak v dnešní době vnímat jednotu všeho stvořeného, která byla jejich kultuře vlastní. Zdá se, jako by cclá polovina světa, tedy západní polokoule (odečteme-li vliv Spojených států), neměla na globální kulturu dneška žádný vliv. Dokonce ani v Mexiku, kde dnes žije skoro polovina všech původních obyvatcl amerického kontinentu, není o duchovním vědění předků příliš známo. Proč tomu tak je? Nejbezprostřednější výklad nabízí téměř úplné vyhlazcní původních obyvatel Ameriky a jejich kultur.

Zdroj: Presny-cas-online.cz

Nepřehlédněte

John: Jančík obviněn bude. Vytáhli jsme kostlivce ze…

John: Jančík obviněn bude. Vytáhli jsme kostlivce ze skříní :: Domácí :: ČT24

7.1. | 02:43 Ct24.cz

Praha – Minulý týden zrušil státní zástupce usnesení o…

Logitech G11 Gaming Keyboard

Logitech G11 Gaming Keyboard

7.1. | 02:43 Alza.cz

Profesionální herní klávesnice, ke které dostanete herní myš…

Shakes a Fidget - Cheat

Shakes a Fidget - Cheat

7.1. | 02:43 Shakes-And-Fidget.cz

Návod jak vydělat neomezené množství zlaťáků a houbiček

Alternativa k PPC kampaním od společnosti mClick je tu!

Alternativa k PPC kampaním od společnosti mClick je tu!

13.11. | 15:04 Webitech.cz

Jedná se o systém s názvem mClick, který spustila Česká…


Komentáře

  • Joe Squint

    Joe Squint, 1.7.2012 000 12:55

    Odkaz Mayských proroctví a mayská civilizace s jejími proroctvími chybí v současném globálním vědomí lidstva ...

  • Anonym

Oblíbenost