Vlastníte malou kavárnu, restauraci, cukrárnu nebo mléčný bar? Bez profesionálního kávovaru, se kterým dokážete vytvořit kvalitní espresso, nadýchané cappuccino nebo třeba horký džus ovoněný kořením, se zkrátka neobejdete. Vybrali jsme pro vás několik zajímavých kávovarů určených pro malé a střední gastronomické provozy. Nechte se inspirovat našimi tipy!
Pro nákup profesionálního kávovaru platí stejná pravidla jako pro výběr kávovaru do domácnosti. Zkuste si proto přečíst také jeden z našich starších článků s názvem „Jak vybrat kávovar" o tom, co by neměl kvalitní přístroj nejen na výrobu espressa rozhodně postrádat.
Profesionální kávovary jsou na rozdíl od těch domácích vyrobeny z kvalitnějších, odolnějších materiálů, disponují větším počtem funkcí a hlavně jsou připraveny na větší zátěž. Mívají objemnější zásobníky vody, některé si také umí vodu samy dopustit a dokáží vyrobit více šálků espressa najednou. U profesionálních kávovarů se cení více jednoduchá a rychlá obsluha, snadná údržba a praktické doplňky jako je ohřívací plocha na šálky nebo parní tryska pro šlehání mléka nebo ohřívání různých nápojů.
Malé a střední provozy si vystačí s menšími automatickými nebo jednoskupinovými pákovými kávovary s objemem zásobníku do pěti litrů. Profesionální automat by měl také umět vyrobit mléčnou pěnu na cappuccino. K pákovým kávovarům se dá cappuccinator dokoupit. „Přídavný cappuccinator pro profesionální pákovky se připevní na trysku páry a hadička se ponoří do mléka. Pára proudící do mléka pak dokáže vytvořit skutečně bohatou našlehanou pěnu, " říká Michal Černý, odborník na prodej kávovarů.






