Pod pojmem řízená degustace vín se neskrývá nic jiného než ochutnávka vín vedená vinařem nebo sommeliérem. Obvykle se odehrává ve vinařství, vinném sklípku či vinotéce, kde průvodce představí hostům nachystané vzorky vína a podá k nim odborný výklad.
Řízená degustace vína
Pod pojmem řízená degustace vín se neskrývá nic jiného než ochutnávka vín vedená vinařem nebo sommeliérem. Obvykle se odehrává ve vinařství, vinném sklípku či vinotéce, kde průvodce představí hostům nachystané vzorky vína a podá k nim odborný výklad.
Samotný výraz degustace znamená ochutnávání. Slovo pochází z latinského slovesa degustare, které je složeno z části gustus znamenající chuť a předpony de- znamenající od. Spojením těchto částí získáváme tedy doslova význam ve smyslu odkrýt chuť.
Odkrývání chutí a vůní nápojů z vinné révy probíhá většinou v menších skupinkách hostů, které odborník nejprve seznámí s programem večera. Optimální degustace se skládá z deseti až dvanácti vzorků jednotlivých vín. Ta jsou sommeliérem vybrána podle předem daného klíče – nejčastěji se jedná o výrobky jednoho vinaře, jedné odrůdy, vína z jedné podoblasti či jednoho ročníku.
Každý návštěvník má svou vlastní skleničku, ze které postupně konzumuje všechny vzorky vín. A když říkáme vzorky, skutečně se nejedná o situaci, kdy se každá láhev po otevření musí za každou cenu dopít. Většinou se nalévá skutečně degustační míra sklenice tak, aby vynikla barva, konzistence a aromatické vlastnosti vína. Host nemusí vypít celý příděl, pouze ochutnává a případný zbytek může odlívat do připravené nádoby.
Zdroj: Ampelos.cz