Koníčky | Vaření a recepty

Sója zdravě a chutně - jak na to?

Czbt

08:56 | 26.10.2009
Czbt

Hodnocení

Pamatujete si sóju pouze jako hmotu neurčité chuti ze školní jídelny? Situace se změnila! Spoustu kvalitních receptů vás provede přípravou sóji tak, aby byla zdravě a chutně upravená. Naučte se využívat kladných vlastností sóji pro své zdraví!

Sója zdravě a chutně - jak na to?
Sója zdravě a chutně - jak na to?

Zasytí, dodá důležité bílkoviny, sníží hladinu cholesterolu, potěší vás nízkou cenou. Sójové maso se stalo běžnou součástí jídelníčku mnoha lidí. Někomu chutná, jiný nad ním ohrne nos a raději se pustí do pravého hovězího steaku. Jaké jsou výhody sójového masa? Jak se vyrábí? Je stejně zdravé jako sójové boby?

Sójové maso není žádnou novinkou. V 60. letech si příznivých účinků sójových bobů všimli američtí vědci a netradiční luštěnina se začala zpracovávat na mnoho způsobů. Vytvářely se z ní sýry, jogurty, oleje a také sójové maso. Do České republiky se produkty „zdravé výživy" dostaly až po roce 1989 a zaznamenaly velký úspěch nejen mezi vegetariány. Na sójovém masu si dnes můžete pochutnat třeba ve specializovaných restauracích a jídelnách, anebo si ho zkusit připravit sami.

Sójové maso se vyrábí z odtučněných sójových vloček, které se rozemelou na jemnou mouku, smíchají s vodou a při vysokých teplotách vytlačují tryskou do různých tvarů. Někteří výrobci sójové maso obohacují také o obilnou mouku, ořechy, dochucovadla a barviva. Po dokončení procesu se sójové maso stává pouze vzdáleným příbuzným sójových bobů. Podíl bílkovin v masu se oproti bobům zvyšuje až na trojnásobek, ztrácí se některé vitamíny a minerály i většina lecitinu. Na pultech zahraničních obchodů ale najdete i sójové maso vyráběné za studena. Takový výrobek svým složením připomíná sóju o mnoho více - obsahuje větší podíl vitamínů A, B i E, železa, vápníku a 100 % lecitinu. U nás zatím podobné sójové maso nekoupíte. Budete se proto muset spokojit s výrobky, které jsou však i přes menší obsah vitamínů zdraví velmi prospěšné.

Sójové maso je k dostání v podobě granulátu, lisovaných kostek nebo plátků. Pokud se správně připraví, dokáže svojí chutí věrně napodobit maso a dodat tělu potřebné bílkoviny. Na rozdíl od skutečného steaku ale sójový plátek neobsahuje živočišné tuky a další látky typické pro hovězí, kuřecí i vepřové maso.

Zdroj: Mebio.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym