Pamatujete si sóju pouze jako hmotu neurčité chuti ze školní jídelny? Situace se změnila! Spoustu kvalitních receptů vás provede přípravou sóji tak, aby byla zdravě a chutně upravená. Naučte se využívat kladných vlastností sóji pro své zdraví!
Sója zdravě a chutně - jak na to?
Zasytí, dodá důležité bílkoviny, sníží hladinu cholesterolu, potěší vás nízkou cenou. Sójové maso se stalo běžnou součástí jídelníčku mnoha lidí. Někomu chutná, jiný nad ním ohrne nos a raději se pustí do pravého hovězího steaku. Jaké jsou výhody sójového masa? Jak se vyrábí? Je stejně zdravé jako sójové boby?
Sójové maso není žádnou novinkou. V 60. letech si příznivých účinků sójových bobů všimli američtí vědci a netradiční luštěnina se začala zpracovávat na mnoho způsobů. Vytvářely se z ní sýry, jogurty, oleje a také sójové maso. Do České republiky se produkty „zdravé výživy" dostaly až po roce 1989 a zaznamenaly velký úspěch nejen mezi vegetariány. Na sójovém masu si dnes můžete pochutnat třeba ve specializovaných restauracích a jídelnách, anebo si ho zkusit připravit sami.
Sójové maso se vyrábí z odtučněných sójových vloček, které se rozemelou na jemnou mouku, smíchají s vodou a při vysokých teplotách vytlačují tryskou do různých tvarů. Někteří výrobci sójové maso obohacují také o obilnou mouku, ořechy, dochucovadla a barviva. Po dokončení procesu se sójové maso stává pouze vzdáleným příbuzným sójových bobů. Podíl bílkovin v masu se oproti bobům zvyšuje až na trojnásobek, ztrácí se některé vitamíny a minerály i většina lecitinu. Na pultech zahraničních obchodů ale najdete i sójové maso vyráběné za studena. Takový výrobek svým složením připomíná sóju o mnoho více - obsahuje větší podíl vitamínů A, B i E, železa, vápníku a 100 % lecitinu. U nás zatím podobné sójové maso nekoupíte. Budete se proto muset spokojit s výrobky, které jsou však i přes menší obsah vitamínů zdraví velmi prospěšné.
Sójové maso je k dostání v podobě granulátu, lisovaných kostek nebo plátků. Pokud se správně připraví, dokáže svojí chutí věrně napodobit maso a dodat tělu potřebné bílkoviny. Na rozdíl od skutečného steaku ale sójový plátek neobsahuje živočišné tuky a další látky typické pro hovězí, kuřecí i vepřové maso.
Zdroj: Mebio.cz