Lidé | Krimi

Stát se to v mešitě, dívky by už nežily

Hodnocení

Přesto z hlediska Čechů je takový rozsudek nepředstavitelný. U nás Čechů není náboženské cítění tak hluboké. Ale směrem na východ je velké. Představte si, kdyby se to stalo v nějaké muslimské mešitě - ta děvčata by už nežila.

Stát se to v mešitě, dívky by už nežily
Stát se to v mešitě, dívky by už nežily

Přinášíme mimořádný rozhovor poskytnutý Jeho Blažeností metropolitou Kryštofem pro sobotní a nedělní vydání Lidových novin (18.a 19.srpna 2012), přepisujeme v plném znění :

LN Mohli ruští pravoslavní věřící vnímat akci Pussy Riot jako znesvěcení chrámu a urážku církve?Určitě ano. Víte, chrám je místo modlitby. Chrám je určen k tomu, aby se tam člověk setkal s Bohem. Ne aby se tam konaly nějaké aktivity umělecké nebo politické. Chrám je nebe na zemi a my, pravoslavní křesťané, do něj vcházíme s rozechvěním.

LN A co chápete jako znesvěcení?Do našeho katedrálního chrámu například vnikly v roce 1942 jednotky SS, porušily právo azylu, které má každý křesťanský chrám, a zabily tam naše československé parašutisty, které tam duchovní ukryli. Tuto akci SS jsme chápali a dodnes chápeme jako znesvěcení tohoto chrámového prostoru.

LN Jaký význam má pro Rusy chrám Krista Spasitele, v němž se odehrálo vystoupení Pussy Riot?To je chrám, který byl postaven jako díky Bohu za to, že zabránil Napoleonovi ovládnout ruskou zemi. Za stalinismu byl srovnán se zemí. Při perestrojce věřící začali dávat dohromady peníze a chrám znovu zbudovali, což všichni pokládali za zázrak. Ten chrám je symbolem znovuzrození duchovnosti v Rusku. Proto když se ruští věřící o vystoupení té punkové skupiny dozvěděli, tak všichni - nebo drtivá většina - s tím nesouhlasila. Jinou otázkou však je, jak potom postupovala ruská justice, k tomu bych se nevyjadřoval, byť by zřejmě byli všichni rádi, aby ten trest byl mírnější. My křesťané si odpouštíme a pevně věřím, že ruská pravoslavná církev vyzve k tomu, aby byl ten trest zmírněn.(Což se včera skutečné stalo — pozn. red.LN)

Zdroj: Pravoslavnacirkev.info

Nepřehlédněte

Super dárky jsou erotické pomůcky

Super dárky jsou erotické pomůcky

24.10. | 16:10 Darky-Clanky.cz

Gynekologové, sexuologové i urologové mnohdy také zdůrazňují…

Únik plynu v Litvínově zaměstnal v podvečer hasiče,…

Únik plynu v Litvínově zaměstnal v podvečer hasiče, plynaře a městské strážníky

19.10. | 22:40 Udalosti112.cz

LITVÍNOV / 18.10.2012 Masivní únik plynu zaměstnal ve…

Jak správně vychovávat děti?

Jak správně vychovávat děti?

18.10. | 10:37 Web.libimseti.cz

Jediná možnost je zrušit soukromí, protože zanikne rodina a…

Optimální myšlenkový směr

Optimální myšlenkový směr

17.10. | 15:35 Web.libimseti.cz

Jaký je optimální myšlenkový směr, kterým se máme vydat,…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost