Společnost | Politika

ÚS rozhodl, že kupovat hlasy se nesmí. Anulujeme všechny volby? Blog - František Matějka

Hodnocení

Když totiž něco kupujete, můžete za to zaplatit hned, nebo s odkladem platby. Jestliže se nesmí kupovat hlasy, pak nejen za hotové, ale ani za veřejný příslib následné platby, nebo naopak za odpuštění povinnosti platit. Rozhodnutí ÚS ČR o kupování hlasů ve volbách má hlubší společenský dopad, než by...

ÚS rozhodl, že kupovat hlasy se nesmí. Anulujeme všechny volby? Blog - František Matějka
ÚS rozhodl, že kupovat hlasy se nesmí. Anulujeme všechny volby? Blog - František…

„Krajský soud konstatoval, že jednání, kdy je za příslib volby nabízen voličům finanční obnos, by sice bylo možné považovat za nečestné a nepoctivé, ale že tento zákaz se vztahuje pouze na volby do Parlamentu České republiky. (...) Takové posouzení věci neobstojí. Smyslem voleb do obecního zastupitelstva není dražba funkcí. Vůle voliče, který je zkorumpován, není nezávislá, “ sdělili občanům svým rozhodnutím ústavní soudci.Jak si potom vysvětlit nabídky politických stran před volbami, které se veřejnému příslibu koupě hlasu voliče s odkladem platby dají bezpochyby přirovnat? „Zvýšíme důchody, volte nás!“ „Prvňáčkům dáme na patestelky, volte nás!“ „Zrušíme poplatky, volte nás!“ „Zavedeme šrotovné a koupíte si nové auto, volte nás!“ Jaký je faktický dopad takových prohlášení? No naprosto stejný, jako když jdete a koupíte si hlas před volební urnou. Ve své podstatě naplňuje takový postup přesně to, co kritizuje ve svém rozhodnutí Ústavní soud České republiky. Těmito veřejnými nabídkami a cenovým ohodnocením hlasu voličů nedochází k ničemu jinému, než k vytvoření ne několika zkorumpovaných voličů, ale celé armády závislých hlasů.Volby by měly být soutěží ideálů, nikoli soutěží ve stylu kdo více rozdá či odpustí ze společné kasy. Jde přece o princip. Jestliže kupování hlasů za hotové vytváří vůli voliče, který není podle Ústavního soudu nezávislý a je tím zkorumpován, pak kupování hlasů s odkladem platby není ničím jiným. Ne, volby bohužel nejsou soutěží ideálů. Dotáhli jsme to do tak absurdní podoby, že se z nich stal ve své podstatě jen kšeft s funkcemi.Milí ústavní soudci, jakkoli bych si přál, aby smyslem voleb nejen do obecního zastupitelstva nebyla dražba funkcí, faktem zůstává, že v systému přerozdělování, který tu máme, volby o ničem jiném nejsou. Třeba jednou zase dojde na ideály. Moc bych si to přál.

Aktuálně nabízím také článek:Jít do spolku s vědomím jeho prospěšnosti, na které se chcete dobrovolně podílet, je hodno svobodného člověka. Jít do spolku, který Vás připraví o peníze, aby Vám za ně říkal, jak je prospěšný, je hodno blbce...: Jaká je EU? Však ona Vám to ráda vysvětlí... za Vaše peníze.

Zdroj: Frantisekmatejka.blog.idnes.cz

Nepřehlédněte

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité…

Rezort obrany daroval Červenému krížu nevyužité prikrývky

7.1. | 02:43 Webnoviny.sk

Organizácia ich chce využívať napríklad po povodniach.

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští…

Soud už ví, proč zrušit volby. Šuškají si to pražští politici | Praha politi

7.1. | 02:43 Parlamentnilisty.cz

Obavy ze zrušení voleb dostávají konkrétní podobu. V…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi…

Kužma: Sociálne dávky by si mali ľudia v hmotnej núdzi odpracovať

7.1. | 02:43 Korzar.sme.sk

Rómsku otázku považuje poslanec Štefan Kužma (SDKÚ) za…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu…

Jak číst rychleji a efektivněji? Naučte se opravdu číst!

9.11. | 19:39 Webitech.cz

Naučte se číst rychle a efektivně s online projektem…


Komentáře

  • Hanzl Václav

    Hanzl Václav, 26.1.2011 000 17:32

    Kéž by to bylo tak jednoduché. Ale je v tom kus pravdy, že si nás politici kupují a to všichni a bez výhrad. Co s tím ale udělat a hlavně jak????

  • Jakub Lysek

    Jakub Lysek, 26.1.2011 000 17:48

    nic, to je volný trh.. i hlasy jsou na prodej.. komu to vadí? je levičák...

  • Roman Duba

    Roman Duba, 26.1.2011 000 19:06

    to je tak, když každý hlas má stejnou váhu.mělo by to být, jako dřív, volební kurie, podle výše daní.

  • Hanzl Václav

    Hanzl Václav, 26.1.2011 000 19:07

    ....hm, tak to je snad názor někam do banánové země, to nemá nic společného s levicí a nebo pravicí, je to obyčejná lumpárna kupčit s hlasy, to není demokracie, ale obyčejný bordel!!!!

  • Jakub Lysek

    Jakub Lysek, 26.1.2011 000 19:09

    to je filozofie Nozicka a Václava Klause...

  • Hanzl Václav

    Hanzl Václav, 26.1.2011 000 20:16

    ...tak tomu bych opravdu, ale opravdu u Vaška Tuneláře i věřil !

  • Jakub Lysek

    Jakub Lysek, 26.1.2011 000 20:28

    jj, mechanismus tržních vztahů v sociální interakci.. já jsem si to nevymyslel, oni to vymysleli, teda spíš Nozick a Klaus to šíří po ČR... :)) jen jsem popichoval SSO, tedy Klausovu stranu... I když, on se tedka vlastně de facto vrátil do ODS.. já myslel, že příznivci SSO budou souhlasit.. chtěl jsem vyvolat diskuzi:o)

  • Anonym

Oblíbenost