Volný čas | Zajímavosti

V Káhiře panuje napjatý klid, uprchly tisíce vězňů :: Svět :: ČT24

Hodnocení

Káhira - Egyptská metropole má za sebou sice klidnější noc, nepokoje v zemi ale dál pokračují. Budovu ministerstva vnitra hlídá armáda, úřady zakázaly činnost televizní stanici Al Džazíra. Z vězení Vádí Natrún severně od...

V Káhiře panuje napjatý klid, uprchly tisíce vězňů :: Svět :: ČT24
V Káhiře panuje napjatý klid, uprchly tisíce vězňů :: Svět :: ČT24

Po zdánlivém klidu se v centru Káhiry opět sešly tisíce demonstrantů. Znovu žádají odchod prezidenta Mubaraka. Armáda centrum metropole obklíčila tanky. Vojáci střeží důležité budovy. Policie se stahuje z předměstí Káhiry, vyklidila služebny a nechala tam zbrojní arsenál, kterého se údajně zmocnili lidé. Sílí volání po tom, aby egyptská armáda zřídila pořádek pevnou rukou. Krátce po začátku zákazu vycházení nad Káhirou přeletěly tři stíhačky, do centra města směřují vojenské posily.

Situace se začíná komplikovat i v turistických letoviscích, podle některých zpráv tam dochází k porušování pořádku, v Hurghadě dokonce došlo k drancování.

Čtěte také:

Mubarak podle státní televize navštívil armádní operační středisko, sešel se ke konzultaci se Sulajmánem a jmenoval také nové guvernéry. Vůdce egyptské opozice Muhammad Baradej vyzval prezidenta Husního Mubaraka, aby odstoupil a uvolnil cestu k vytvoření vlády národní jednoty. "Mubarak musí odejít ještě dnes, aby zahájil hladký přechod k vládě národní jednoty a k následným svobodným a spravedlivým volbám, " řekl. Nejsilnější egyptská opoziční síla Muslimské bratrstvo dnes vyzvala další opoziční uskupení ke sjednocení a k vytvoření vlády národní jednoty. Společně pak pověřily Baradeje "vyjednáváním" s režimem prezidenta Husního Mubaraka.

Vůdce egyptské opozice Muhammad Baradej se včera odpoledne na centrálním káhirském náměstí připojil k demonstrantům a prostřednictvím tlampačů jim řekl, že jejich země právě vstupuje do nové éry. Vyzval je ke klidu a trpělivosti a slíbil brzké změny. Vedení egyptského parlamentu mezitím naznačilo, že režim zřejmě přehodnotí výsledky nedávných parlamentních voleb, které opozice označila za zfalšované. V hlasování drtivě zvítězila vládnoucí strana prezidenta Husního Mubaraka. O změně výsledků by již brzy měl rozhodnout soud.

Zdroj: Ct24.cz

Nepřehlédněte

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

7.1. | 02:43 Aktualne.centrum.cz

Aktuálně.cz - kompletní zpravodajství, zprávy z domova i ze…

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

7.1. | 02:43 Reflex.cz

Přestože je všeobecně známo, že pěstování konopí je převážně…

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

7.1. | 02:43 Truckynalede.cz

Trucky na ledě jsou zpátky na Prima COOL a také na…

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

4.11. | 13:32 Taborsko.webnode.cz

ČR - V říjnu 2012 vznikla na sociální síti Facebook občanská…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym