Koníčky | Vaření a recepty

Velikonoční perníky

Anonym

11:32 | 25.3.2009
Anonym

Hodnocení

Velikonoce patří mezi jedny z našich oblíbených svátků v roce. Milují je hlavně děti, proto je důležité se na ně pečlivě připravit jak s výzdobou, tak i pohoštěním, abychom si je dohromady co nejvíce užili. Z žádného těsta nelze vytvořit tolik různých tvarů jako z perníku. Tvarujeme různé podoby podle příležitostí. K Velikonocím se hodí hlavně zajíčci, ovečky, slepičky, perníkové kraslice, koníci, panenky, kytičky, sluníčka. Pro inspiraci přikládám pár tipů na slavnostní jarní tabuli.

Velikonoční perníky
Velikonoční perníky

Velikonoce patří mezi jedny z našich oblíbených svátků v roce. Milují je hlavně děti, proto je důležité se na ně pečlivě připravit jak s výzdobou, tak i pohoštěním, abychom si je dohromady co nejvíce užili. Z žádného těsta nelze vytvořit tolik různých tvarů jako z perníku. Tvarujeme různé podoby podle příležitostí. K Velikonocím se hodí hlavně zajíčci, ovečky, slepičky, perníkové kraslice, koníci, panenky, kytičky, sluníčka. Pro inspiraci přikládám pár tipů na slavnostní jarní tabuli.PERNÍKOVÁ ZVÍŘÁTKAPotřebujeme: 400 g hladké mouky (zdravější variantou je celozrnná, amarantová či špaldová) 120 g třtinového cukru 50 g másla či biomargarínu 2 vejce 3 lžíce kvalitního medu 1 lžička sody či balíček bio kypřícího prášku 1 lžička mletého perníkového kořeníPostup: Všechny ingredience smícháme a vypracujeme hladké těsto. Necháme ho dvě hodiny v chladnu odpočinout. Po uplynutí této doby těsto vyválíme na vál a vykrajujeme různé tvary, které pečeme ve vyhřáté troubě na dvě stě stupňů Celsia do světle hněda. Ještě horké perníčky potíráme rozšlehaným vejcem. Perníčky zdobíme vždy až za studena.PERNÍKOVÉ FIGURKYPotřebujeme: 650 g žitné mouky 150 g třtinového cukru 200 g medu 50 g másla či biomargarínu 4 vajíčka 1 lžička jedlé sody nebo jeden balíček bio kypřícího prášku 1 lžička mletého perníkového kořeníPostup: Všechny přísady smícháme a vypracujeme na hladké těsto. To potom necháme dvanáct hodin v chladnu odpočívat. Po uplynutí této doby, ho vyválíme na vál a vykrajujeme přichystané tvary. Toto těsto můžeme použít i do formiček. Pečeme ve vyhřáté troubě do světle hněda.BÍLKOVÁ POLEVA NA ZDOBENÍ PERNÍČKUPotřebujeme: 170 g moučkového cukru 1 bílek 6 kapek citrónové šťávyPostup: Bílek s cukrem a šťávou utřeme. Až nám vznikne hladká a lesklá poleva. Potom ji nalijeme do kornoutu a můžeme zdobit.PERNÍKOVÁ BUCHTAPotřebujeme: 350 g medu 60 g třtinového cukru 1 lžičku skořice šťávu a kůru z jednoho chemicky neošetřeného citronu 3 žloutky 1 balíček bio kypřícího prášku 9 lžic vody 1 lžíce roztlučeného hřebíčku 750 g celozrnné pšeničné mouky nasekané ořechy, mandle, sušené rozinky či švestkyPostup: Žloutky, cukr a med utřeme, pak přilijeme vlažnou vodu, šťávu, koření a mouku, až vznikne tužší těsto. To necháme dvě hodiny odpočinout a potom z něho rozválíme dvě placky velikosti plechu. Jeden plát položíme na plech a poklademe různými nasekanými oříšky a mandlemi, sušenými švestkami či rozinkami. Na něho pak přiložíme druhou část těsta a vše upečeme v mírné teplé troubě. Ještě teplý povrch potřeme bílkem a necháme zaschnout ve vlažné troubě. Hotový perník ještě posypeme mletými vlašskými ořechy.Autor: Simona Gragárková, Dis.

Zdroj: Prodamy.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym