Kultura | Filmy a recenze

Filmoláda » 2012 – typicky holywoodská katastrofa - Film online

Anonym

15:58 | 28.11.2009
Anonym

Hodnocení

Po 10 000 př. n. l. přichází do kin další Emmerichův velkofilm, tentokrát o zkáze naší planety.

Filmoláda » 2012 – typicky holywoodská katastrofa - Film online
Filmoláda » 2012 – typicky holywoodská katastrofa - Film online

Rodák z Německa platí v Hollywoodu za jistotu komerční úspěchu. Ani (pod)průměrné kritiky většiny jeho snímků neodrazují diváky, kteří bezhlavě dychtí po popcornově zábavné akci, v níž je Emmerich mistrem („Dělám filmy pro masy.“). Film 2012 není žádnou výjimkou. Dovoluji si napsat, že žádný, kdo viděl trailer, nebo mu není režisérovo jméno neznámé, nemůže očekávat hloubavé zamyšlení nad zkázou lidstva. Emmerichova apokalyptická vize konce světa splňuje všechny charakteristiky hollywoodského katastrofického filmu – neustálá akce, slzopudný patos, nervytrhající deadliny, vizuálně efektní triky a konečný happyend.

Hlavní hrdina (John Cusack) Jackson se náhodou dozví o záchraných lodích, které začaly již před několika lety přísně tajně stavět vlády celého světa pro případ, že by se naplnily nejčernější vize vědce Adriana (Chiwetel Ejiofor). S přívalem přírodních katastrof je jasné, že předpovědi mayského kalendáře o konci světa stanovené na 21. 12. 2012 byly správné. Nic netušícím obyvatelům Země, kterým ani nebyla dána možnost zajistit si lístek na jednu z těchto lodí, nezbývá než čekat na jistou smrt. Ovšem životem trochu zklamaný Jackson nehodlá pasivně stát na místě a pevně odhodlán zachránit svou rodinu vyráží na nebezpečnou, sebevražednou cestu. A pak je tu také dojemně lidský prezident USA (Dany Glover), jeho empatická dcera (Thandie Newtonová) a chladně uvažující náčelník štábu Bílého domu Carl (Oliver Platt), kteří k současnému stavu zaujímají odlišné postoje (nutno podotknout, že po všech těch ušlechtilých řečech o podstatě a síle lidství, bude mnohým cyničtějším divákům nejsympatičtější záporák Carl).

Již počáteční jízda autem dává jasně najevo, jakým tempem se bude snímek dál ubírat. A opravdu, krom několika povinných sentimentálních řečí (zaměřujících se hlavně na rodinné téma), jež po čase unavují, se snímek téměř výlučně skládá z o chlup smrti unikajících scén, které jsou umocněné efektními obrazy zkázy světa (plakátový záběr bortící se sochy Krista Spasitele v Rio de Janeiru). Všechno je to okázalé, působivé a stvořené jen a jen pro potěchu divákova oka. Snaha o odlehčení situace již nevychází tak, jak by měla. Vtipné scény jsou spíše trapné, což se projevuje hlavně v podobě skupinky „legračně“ mluvících Rusů, jejichž aktéři neumí moc hrát a působí dosti křečovitě, což je zvýrazněno i tím, že zbytek hereckého obsazení působí v mezích možnosti přirozeně a nenásilně (včetně dosti potrhlého Woodyho Harrelsona).

Málokoho asi překvapí povinný happyend, který ukáže, že konec světa nedopadl zas tak špatně, jak by se zdálo. A taky, že Jacksonova rozkošná dcerka po tom všem již nepotřebuje plínky na noc. Rolande, alespoň jedno z toho sis mohl odpustit!2012Akční / Drama / Sci – fi / ThrillerUSA / Kanada 2009, 158 minRežie: Roland EmmerichScénář: Roland Emmerich, Harald KloserKamera: Dean SemlerHudba: Harald Kloser, Thomas WankerHrají: John Cusack (Jackson Curtis), Amanda Peetová (Kate Curtisová), Chiwetel Eijofor (Adrien Helmsley), Thandie Newtonová (Laura Wilsonová), Oliver Platt (Carl Anheuser), Woody Harrelson (Charlie Frost), Danny Glover (prezident Thomas Wilson) a další

Zdroj: Filmolada.cz

Nepřehlédněte

Už to nejde jako za mlada:-)

Už to nejde jako za mlada:-)

7.1. | 02:43 Video.maxizabava.cz

Zábava v důchodu aneb už to tolik nejde:-)

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

7.1. | 02:43 Koule.cz

Slovenští punkrockeři Horkýže slíže vydávají pod názvem V…

Iron Man 3 - první trailer

Iron Man 3 - první trailer

23.10. | 20:39 Filno.pise.cz

Včera jste se mohli podívat na první plakát k filmu Iron Man…

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

7.10. | 14:53 Hudebniakce.cz

Máte kapelu nebo jen rádi zpíváte, chtěli by jste natočit…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym