Kultura | Filmy a recenze

Harry Potter a Kámen mudrců (recenze Blu-ray)

Deefha

19:29 | 12.7.2010
Deefha

Hodnocení

Stačilo, aby Harry Potter poprvé okusil kouzla a čáry, proběhl se po bradavických pozemcích a objevil slavný Kámen mudrců, a bylo jasno, že se z něj záhy stane legenda. Legenda rozprostřená do osmi filmů, z nichž jedny dřou bídu s nouzí, zatímco druhé baví i diváky, kterým knižní série J. K. Rowling vůbec nic neříká.

Harry Potter a Kámen mudrců (recenze Blu-ray)
Harry Potter a Kámen mudrců (recenze Blu-ray)

Psal se rok 2001 a světem – jako každý rok – otřáslo hned několik událostí. Američané (a spolu s nimi také všichni ostatní) museli například zkousnout teroristický úder na solar v podobě zdemolovaných „Dvojčat“ Světového obchodního centra, našinec oplakával úmrtí fotbalového internacionála Pepiho Bicana a v závěru roku přišla událost, jež měla definovat jistý žánr kinematografie dekádu dopředu.

Správně: Stačilo, aby Harry Potter poprvé okusil kouzla a čáry, proběhl se po bradavických pozemcích a objevil slavný Kámen mudrců, a bylo jasno (především kvůli komerčnímu úspěchu), že se z něj záhy stane legenda. Legenda rozprostřená do sedmi (resp. osmi) filmů, z nichž jedny dřou bídu s nouzí, zatímco druhé baví i diváky, kterým knižní série J. K. Rowling říká zhruba tolik, jako Uwe Bollovi pojem „dobrý film“.

Přínos filmů o mladém „čáryfukovi“ je v tuto chvíli nezpochybnitelný stejně jako jejich dramatický vývoj, jenž s každým dalším dílem přiblížil sérii blíže dospělému publiku a ukázal vztyčený prostředníček těm nejmenším.

Avšak z první kapitoly režírované rutinérem Chrisem Columbusem, jehož nejlepším snímkem nadále zůstává duo filmových rošťáren Macaulaye Culkina (Sám doma a Sám doma 2: Ztracen v New Yorku), zůstala po letech spíše lehká pachuť na patře, nežli spokojené bručený odrostlých diváků.

Zdroj: Hdmag.cz

Nepřehlédněte

Už to nejde jako za mlada:-)

Už to nejde jako za mlada:-)

7.1. | 02:43 Video.maxizabava.cz

Zábava v důchodu aneb už to tolik nejde:-)

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

7.1. | 02:43 Koule.cz

Slovenští punkrockeři Horkýže slíže vydávají pod názvem V…

Iron Man 3 - první trailer

Iron Man 3 - první trailer

23.10. | 20:39 Filno.pise.cz

Včera jste se mohli podívat na první plakát k filmu Iron Man…

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

7.10. | 14:53 Hudebniakce.cz

Máte kapelu nebo jen rádi zpíváte, chtěli by jste natočit…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym