Koníčky | Dům a zahrada

Komplikace při výběru příštího Ramatkala

Hodnocení

Izraelská vláda na svém nedělním zasedání formálně zrušila nominaci Joava Galanta na post náčelníka Generálního štábu (v hebrejštině

Komplikace při výběru příštího Ramatkala
Komplikace při výběru příštího Ramatkala

Izraelská vláda na svém nedělním zasedání formálně zrušila nominaci Joava Galanta na post náčelníka Generálního štábu (v hebrejštině Ramatkal) Izraelských obranných sil.

Galanta počátkem podzimu navrhl ministr obrany Barak a vláda tuto nominaci 5. září schválila. Nominace však byla nakonec pozastavena v důsledku obvinění z neoprávněného nakládání s veřejnými pozemky. Podle deníku Ma’ariv využívá Galant neoprávněně veřejné pozemky v okolí svého domu v mošavu Amikam (jde o zbudování příjezdové cesty, parkoviště a osázení 7 akrů olivovníky). Pozastavení nominace oznámili počátkem února premiér Netanjahu s ministrem obrany a vláda pak 6. února nominaci formálně zrušila. Ministr obrany mezitím na post náčelníka Generálního štábu nominoval Benjamina „Bennyho“ Gance. Proti takovému postupu se však Galant chce bránit, a proto se v neděli odvolal k Nejvyššímu soudu, aby prošetřil obvinění související s pozemky, a aby pozastavil Gancovu nominaci. Podle deníku Ha’arec Galant tvrdí, že „jeho nominace byla nespravedlivě zrušena, a že neměl dostatek času na reakci na obvinění proti jeho osobě.“

Náčelník Generálního štábu se v Izraeli označuje jako „Ramatkal“, což je hebrejský akronym pro Roš ha-Mate ha-Klali (doslova „Hlava Generálního štábu“). Jeho pravomoci vymezuje Základní zákon: Armáda, podle něhož jde o nejvyšší funkci v rámci armády. Ramatkal je podřízený ministru obrany, který jej zároveň navrhuje a na základě jeho návrhu následně hlasuje vláda. Funkční období náčelníka Generálního štábu je zpravidla tříleté, avšak bývá prodlouženo na čtyři roky a v případě potřeby až na pět let. Dva z Ramatkalů se později stali izraelskými premiéry (Jicchak Rabin a Ehud Barak) a dalších devět bylo poslanci Knesetu. Současným je od roku 2007 Gabi Aškenazi.

Generálmajor Joav Galant je sabra narozený roku 1958 v Jaffě. Vystudoval ekonomii a management na Haifské univerzitě. Do minulého roku byl velitelem Jižního velitelství a během své více než dvacetileté vojenské kariéry byl členem elitního námořního komanda Šajetet 13 a nakonec i jeho velitelem (1994-1997), dále pak například velitelem Dženínské brigády (1993-1994) či zástupcem velitele pozemních sil. Působil jako vojenský poradce Ariela Šarona a od izraelského stažení z Pásma Gazy (2005) byl až do roku 2010 velitelem Jižního velitelství a jako takový velel a naplánoval operaci Lité olovo proti teroristům z Pásma Gazy.

Zdroj: Shekel.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym