Sport | Fitness

Luštěniny jako zdroj kvalitních bílkovin

Hodnocení

Každý z Vás, kdo tráví nějaký čas v posilovně nebo venku běháním, či jiným sportem jistě ví, že pro tvorbu svalstva jsou velice důležité především bílkoviny. Pokud se alespoň trochu zajímáte o výživu při sportu, zcela jistě máte představu o tom, v jakých potravinách se kvalitní bílkoviny nacházejí. Nikomu neuniknou všeobecně známé, na bílkoviny bohaté potraviny, jako jsou maso, ryby, mléčné výrobky (tvarohy, sýry, mléko, jogurty atd.) a především vaječný bílek, který je co do obsahu bílkovin jejich nejlepším zdrojem.

Luštěniny jako zdroj kvalitních bílkovin
Luštěniny jako zdroj kvalitních bílkovin

Na co se ale velmi často zapomíná, jsou právě luštěniny. Luštěniny obsahují nejkvalitnější bílkoviny rostlinného původu a k tomu jsou velmi bohaté na vlákninu, vitamíny a minerální látky. Bohužel je běžné, že jakmile někdo slyší slovo „luštěniny“ ihned si vybaví léta strávená na základní škole, v jídelně, nad talířem plným neurčité, smradlavé a divně barevné kejdy. Druhá věc, kterou si lidé spojí s luštěninami je také to, že se dlouho připravují a jsou těžko stravitelné. Je to škoda, protože luštěniny lze připravit relativně jednoduše, chutně a pokud chceme tak i dietně.

Mezi hlavní zástupce luštěnin patří čočka, hrách a fazole. Většina populace další druhy nezná, proto bych ráda jmenovala ještě kupříkladu cizrnu, mungo a sójové boby. Všechny tyto luštěniny lze koupit ve většině supermarketů a určitě v každém obchodě se zdravou výživou. Pro zastánce ekologického zemědělství jsou také k dispozici v Bio kvalitě. Jak jsem již uvedla, jsou velmi bohaté na obsah bílkovin, co jsem ale nezmínila, je jejich obsah sacharidů. Konkrétně jsou to tzv. „pomalé sacharidy“ s nízkým glykemickým indexem, to znamená, že po jídle vydrží pocit nasycení delší dobu. Obsah tuků je až na sójové boby velmi nízký, a proto jsou vhodné i při redukční dietě.

Jak luštěniny správně připravit? Abychom zlepšili jejich stravitelnost, musíme luštěniny na 6-12 hodin namočit do vody (to ale neplatí u čočky nebo předvařené čočky). Po této době lze většinu druhů jíst i za syrového stavu, jako přídavek do zeleninového salátu nebo je lze i jen tak „uzobávat“. Pokud necháte například cizrnu, sóju nebo mungo namočené trochu déle, tak naklíčí a tím se stanou velmi dobrým zdrojem vitamínu C. Naklíčená syrová cizrna má lehce ořechovou příchuť a je velice chutná. Je vhodné uložit klíčící luštěniny někam na tmavé místo (např. do kuchyňské skříňky) jinak by mohly zhořknout. Jestli chcete luštěniny uvařit, musíte je po namočení scedit a pořádně propláchnout, abyste odstranili nestravitelné oligosacharidy, které by jinak mohly způsobit lehké zažívací potíže. Při vaření je nesolte, jen ochuťte různými bylinkami (majoránkou, libečkem, kmínem, anýzem), sůl přidejte až po uvaření. K dostání jsou i různé konzervované výrobky z luštěnin, které jsou ale díky konzervačnímu procesu nutričně chudší než luštěniny čerstvě připravené.

Pokuste se tedy překonat předsudky ze školních let a připravte si doma jednou něco jiného než věčné kuře s rýží. Jistě Vás nové spektrum chutí luštěnin nadchne a překvapí vás jednoduchost jejich přípravy.

Zdroj: Elitefitness.cz

Nepřehlédněte

Zdravé recepty pro každý týden

Zdravé recepty pro každý týden

7.1. | 02:43 Zdravepondeli.cz

Zdravé recepty na každý týden jako inspirace pro racionální…

Osobný tréner

Osobný tréner

21.10. | 11:34 Sparring.sk

Ak chcete zmeniť svoj život a konečne sa začať hýbať, už…

Moje zkušenosti s Andropharmia Slim

Moje zkušenosti s Andropharmia Slim

19.10. | 21:37 Klikacvak.cz

Přebytečné kilogramy mě vždy trápily. Vyzkoušela jsem mnoho…

Nenechte se mýlit: Odpouštění je nesmysl!

Nenechte se mýlit: Odpouštění je nesmysl!

16.10. | 11:17 Zivotbezhranic.cz

Odpuštění - proces, kterým procházíme naprosto všichni, a to…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost