Uložením potravin do vakua lze eliminovat jejich zkázu. Používání vakuových baliček a sáčků prodlužuje životnost čerstvých potravin tím, že snižuje oxidaci a zamezuje bujení mikrobů (bakterií a plísní), které se mohou množit za přítomnosti vzduchu. Potraviny, které běžně vyžadují chlazení (pod 4°C) nebo zmrazení (0°C) by i po vakuování měly být skladovány v chladničce nebo mrazničce. Vakuováním lze dosáhnout prodloužení trvanlivosti potravin, doba jejich uchovávání se výrazně prodlužuje. Podstatné je, že si zavakuované potraviny zachovají svoji čerstvost, čistotu a kvalitu. V neposlední řadě si tyto potraviny udrží svou barvu, strukturu a také vůni. Potraviny jež jsou ve vakuovém balení již z výroby a vy jste je zakoupili ve vašem obchodě, lze po jejich otevření znovu zavakuovat pomocí vaší domácí vakuové baličky. U takto doma zavakuovaných potravin je nutné dodržet původní datum spotřeby
Jak a co vakuovat
Vakuové baličky technologií vakuového balení dokáži uchovat potraviny dlouho čerstvé. Pokud jsou potraviny vystaveny vzduchu, teplotě, vlhkosti, účinku enzymů, růstu mikroorganismů nebo byly kontaminovány hmyzem dochází k jejich zkáze. Vakuové balení zaručuje potravinám spolehlivou ochranu. Potraviny, které jsou zabalené ve vakuu, jsou chráněny před zkažením, vysycháním, změnou či ztrátou chuti a hmotnosti.
Vakuové baličky odstraní z nádoby či sáčku kyslík a prchavé látky a zajistí tak snížení absolutní tlaku. Potraviny jsou tak pomocí vakuové baličky chráněny před kyslíkem, který způsobuje proces oxidace. Oxidace zapříčiňuje ztrátu nutričních hodnot, chuti a dalších vlastností potravin. Uchování potravin za pomocí vakuováním revolučně mění způsob nákupu a skladování potravin.
Zdroj: Gps-Navigace-Shop.cz