V tomto článku se dozvíte, jak může obyčejný člověk využít med ve své domácnosti. Především jako prostředek při nachlazení, popáleninách, hojení ran a cukrovce.
Med v domácí lékárně
Lidově se říká, že med je plný vitamínů. V úzkém slova smyslu med obsahuje těch tradičních vitaminů označených písmeny relativně málo. Důležité vitaminy A, D, E a K jsou rozpustné jen v tucích, které ale v medu nejsou, také vitamin C ve většině druhů medu není vůbec, nebo jen v nevýznamných stopách. Zbývají vitamíny řady B, které z medů jsou, ale ne mnoho. Tím ovšem výčet životně důležitých látek nekončí.
Ve slově vitamin nalézáme slovní základ „vita", tedy život, a látky v širokém významu tohoto slova, tj. životně důležité, které se svojí funkcí vitaminům podobají, se v právě v medu nacházejí v hojné míře. Moderními chromatografickými metodami lze v kvalitním medu nalézt více něž tisíc komponent důležitých pro živý organismus. Některé jsou již detailně popsány, jiné dosud ne. Jejich syntéza v rostlině však rozhodně nebyla samoúčelná, rostlina musela na stavbu každé jednotlivé komponenty nektaru vynaložit cenný materiál a energii, stejně jako včely při jeho zpracování na med.
Účel většiny těchto látek známe jen povrchně nebo vůbec, ale postupně se přichází na různé fascinující funkce a souvislosti. Med je složen především z cukrů, které jsou pro člověka nejvýznamnějším zdrojem energie. Obsahuje především cukry jednoduché (glukóza, fruktóza), které se snadno vstřebávají ze žaludku přímo do krve. Mohou být tedy zdrojem pro rychlé doplnění vyčerpaného organismu. Naopak složité cukry se štěpí pomalu a energii uvolňují postupně. Mezi složité cukry patří i dextriny, které hojivě působí na kůži i poškozené sliznice. Jejich účinek se využívá při léčbě popálenin, ran i zánětů trávicího ústrojí.
minerální látky v takovém množství, které při pravidelné konzumaci medu kryjí část potřebné denní dávky, zvláště draslíku, kterého je obsaženo nejvíce. V medu je i několik desítek druhů antioxidantů, tj. látek, které kompenzují nežádoucí účinky volných radikálů, které údajně přispívají ke vzniku rakoviny. Všechny tyto uvedené i jiné skupiny látek jsou důležité pro správnou funkci organismu, tj. pro uchování zdraví. Pokud tyto látky chybí, dochází k nejrůznějším poruchám. Konzumace medu a dalších včelích produktů proto může pomoci při celé řadě nemocí, chronické únavě, alergiích, kožních problémech a mnohých dalších. Jak je dobře známo, mnohým nemocem je lépe předcházet, než je léčit, proto má v domácí lékárně med místo právě hlavně v prevenci. Jako preventivní denní dávka se doporučuje jedna polévková lžíce medu, ze které je možné si připravit i medovou vodu.
Zdroj: Vceli-Produkty.eu