Účinky medu jsou lidstvu známé už pěknou řádku let. Zdaleka ale neslouží jen jako sladidlo. Dokáže pomoci při mnoha potížích a starostech. Pro jaké příležitosti se hodí nejvíce? Kdy se z medu stává lék a kdy naopak léčivý kosmetický přípravek? Dozvíte se v dnešním článku! + ZAJÍMAVÉ RECEPTY
Med jako lék ? neschovávejte ho jen do kuchyně!
Účinky medu jsou lidstvu známé už pěknou řádku let. Zdaleka ale neslouží jen jako sladidlo. Dokáže pomoci při mnoha potížích a starostech. Pro jaké příležitosti se hodí nejvíce? Kdy se z medu stává lék a kdy naopak léčivý kosmetický přípravek? Dozvíte se v dnešním článku! + ZAJÍMAVÉ RECEPTY
Med a jeho účinky jsou mezi lidmi známy po mnoho let. Už středověký lékař Hippokrates využíval v hojné míře produktů včel a učil, že med chladí a ředí krev. Jiný lékař středověku, Asklepiades, učil, že med je příjemná potravina vyjasňující mysl a prodlužující život. Staří Egypťané věřili, že je v medu růstový faktor, který činí člověka tělesně krásného, ale i dokonalého.
Ve starém Řecku užívali zápasníci med k posílení svalové činnosti, aby dosahovali lepších výsledků v soubojích. Podle starých řeckých bájí byli rovněž bohové na Olympu živeni medem a nápojem z medu – medovinou.
Že je med zvláštním produktem včel ví i malé dítě. Jak ale vzniká? Včely nasbírají do svého medového váčku nektar, medovici a sladké šťávy, které obsahují rostlinné orgány. Tyto šťávy poté obohatí látkami z vlastního těla, pozmění ve svém trávicím ústrojí a uskladní v úlu v připravených plátech. Tam med dozrává. Když je med zralý, včelař pláty z úlu odebere a nahradí opět prázdnými. Med z pláství získává včelař vytáčením v medometu odstředivou silou.
Zdroj: Nazeleno.cz