Kultura | Hudba a MP3

Mikoláš Růžička, jeden z prezidentů Republic of Two: Sloka občas připlave i po Lužnici :: Magazín Táborsko sobě

Hodnocení

Jako by ti dva hudebníci přišli odnikud a mířili nikam. Dvě akustické kytary, dva zpívající hlasy. Někdy je doplňují hosté na violoncello a baskytaru. Inspirací je pro ně ztišení. Jejich křehká hudba netouží zaplňovat obří hudební arény, a přece jim Akademie populární hudby letos udělila cenu Anděl v kategorii objev roku 2010. Mikoláš Růžička a Jiří Burian, hudebníci skupiny Republic of Two, si cenu s díky převzali, ačkoli pop není a nebude jejich cílem. K čemu cíl? Důležitější je pro ně cesta, po níž právě jdou. Oba bydlí v Praze, ale jejich hudba získává svou tvář i tak trošku díky Táboru. Žáci, kteří kdysi chodívali do táborské lidové školy umění, jistě s úctou vzpomínají na výtvarníka a tamního pedagoga Emila Růžičku, bohužel už zesnulého. A právě shoda jeho příjmení s příjmením hudebníka Mikoláše Růžičky není náhodná. Byl to jeho dědeček. Proto jsme Mikoláše (32) pozvali v Táboře k rozhovoru.

Mikoláš Růžička, jeden z prezidentů Republic of Two: Sloka občas připlave i po Lužnici :: Magazín Táborsko sobě
Mikoláš Růžička, jeden z prezidentů Republic of Two: Sloka občas připlave i po…

PRAHA – TÁBOR / Jako by ti dva hudebníci přišli odnikud a mířili nikam. Dvě akustické kytary, dva zpívající hlasy. Někdy je doplňují hosté na violoncello a baskytaru. Inspirací je pro ně ztišení. Jejich křehká hudba netouží zaplňovat obří hudební arény, a přece jim Akademie populární hudby letos udělila cenu Anděl v kategorii objev roku 2010. Mikoláš Růžička a Jiří Burian, hudebníci skupiny Republic of Two, si cenu s díky převzali, ačkoli pop není a nebude jejich cílem. K čemu cíl? Důležitější je pro ně cesta, po níž právě jdou. Oba bydlí v Praze, ale jejich hudba získává svou tvář i tak trošku díky Táboru. Žáci, kteří kdysi chodívali do táborské lidové školy umění, jistě s úctou vzpomínají na výtvarníka a tamního pedagoga Emila Růžičku, bohužel už zesnulého. A právě shoda jeho příjmení s příjmením hudebníka Mikoláše Růžičky není náhodná. Byl to jeho dědeček. Proto jsme Mikoláše (32) pozvali v Táboře k rozhovoru.

To by ani nešlo, protože italsky neumím. Ale myslím si, že kdybychom se věnovali opeře a zpívali ji italsky, nikomu by to nepřišlo nepatřičné, protože i hudební laik ví, že italština je pro operní zpěv nejpřirozenější. Podobné je to s angličtinou, když píšeme texty – lépe se v ní frázuje a připadá mi zpěvnější. Copak někdo někdy vyčítal například zpěvačce Björk, že zpívá v angličtině, a ne v rodné islandštině? A dost, teď už bych začal jako kolovrátek odpovídat na otázku, kterou jsem nechtěl.

V tom, že lidé, kteří neumějí anglicky, neporozumějí našim textům, a tudíž nebudou vědět, o čem zpíváme. A také v tom, že česká kapela zpívající anglicky má o něco těžší cestu zdejším hudebním průmyslem, například ji méně nasazují rádia do vysílání. V Čechách funguje pivní kultura, nemyslím to nijak špatně, vychází to prostě z mentality a obecného vkusu většiny lidí u nás, a proto místní rádia chtějí hrát raději kapely typu Kabát. Naštěstí nám nejde v první řadě o to, abychom vyprodávali haly a vyhrávali hitparády. Chceme si v hudbě dělat to, co chceme, a to se nám daří.

To je nejlepší řešení. Zrovna takhle náš zpěv poslouchají naše babičky, které anglicky neumějí. Anebo moji dvouletí synovci. Prostě se napojí na náladu, která z našich textů vychází, a jazykovou bariéru vůbec neřeší.

Zdroj: Taborsko.webnode.cz

Nepřehlédněte

Už to nejde jako za mlada:-)

Už to nejde jako za mlada:-)

7.1. | 02:43 Video.maxizabava.cz

Zábava v důchodu aneb už to tolik nejde:-)

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

Horkýže slíže vydávájí výběrovku a jedou na turné

7.1. | 02:43 Koule.cz

Slovenští punkrockeři Horkýže slíže vydávají pod názvem V…

Iron Man 3 - první trailer

Iron Man 3 - první trailer

23.10. | 20:39 Filno.pise.cz

Včera jste se mohli podívat na první plakát k filmu Iron Man…

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

Zrecykluj song a vyhraj vlastní videoklip

7.10. | 14:53 Hudebniakce.cz

Máte kapelu nebo jen rádi zpíváte, chtěli by jste natočit…


Komentáře

  • Jaroslav D. Ptáček

    Jaroslav D. Ptáček, 15.7.2011 000 00:02

    Akademie populární hudby letos udělila cenu Anděl v kategorii objev roku 2010 kapele Republic of Two. Rozhovor Josefa Musila s Mikolášem Růžičkou (publikován v Týdeníku Táborsko č. 27/2011, 7. července 2011 )si můžete v nekrácené verzi přečíst i na stránce internetového Magazínu Táborsko sobě: http://taborsko.webnode.cz/products/mikolas-ruzicka-jeden-z-prezidentu-republic-of-two-sloka-obcas-priplave-i-po-luznici-/

  • Anonym

Oblíbenost