Lidé

O nás, bez nás – aneb jde to vůbec s námi?

Anonym

22:45 | 31.5.2010
Anonym

Hodnocení

Do zákulisí politiky se asi nikdy nedostaneme… Nikdy se nedozvíme, proč radní schválili výstavbu elektrárny místo parku… V tisku se dočítáme pouze spekulace, proč to takhle asi mohlo být… Jediná cesta je vyjít do ulic a bouřit se!!! Nebo ne? Existují i jiné cesty, jak můžeme jednat s radnicí? Ano, žijeme ve 21. století a někteří radní říkají: „Přijďte, můžeme o tom věcně diskutovat“!

O nás, bez nás – aneb jde to vůbec s námi?
O nás, bez nás – aneb jde to vůbec s námi?

Bavme se dnes o pojmech komunita a komunitní a akční plánování. Slůvko komunita známe především ze slovníku lidí stojících na okraji společnosti v opojení drogového deliria, kteří si ve svých komunitách žijí společností nenarušovaný život. Když pomineme tyto extrémní případy, můžeme si pod komunitou představit pomyslnou hranici mezi námi (členy komunity) a těmi ostatními1. Komunita je tedy definována společnou lokalitou (teritoriem), společnými zájmy členů a společnými podmínkami, či problémem2. Takovýchto komunit máme „ve městě“ mnoho (obyvatelé jednoho domu, ulice, čtvrti, nebo celého města), avšak tvoříme-li komunitu proti „moci“, musíme si uvědomit, kam až naše komunita sahá.

Dnes se už teoreticky nemusíme jezdit bouřit až do Prahy a tam cinkat klíči jako naši rodičové, dnešní demokracie přerozděluje peníze na kraje a následně na obce (jako základní územní samosprávné celky). Nejdůležitější rozhodnutí, pro náš život ve městě, se tedy děje přímo v naší obci. Toto decentralizování toku peněz nám přineslo i pojem komunitní plánování, jež je otevřený proces zjišťování potřeb a zdrojů a hledání nejlepších řešení3, avšak s dodatkem, že na plánování musí mít možnost participovat všichni, kterých se to týká!

Vysvětleme si malý rozdíl mezi komunitním a akčním plánováním. Zatímco termín komunitní plánování najdeme vlastně v koncepci každé obce, s pojmem „akční plánování“ se dnes téměř nesetkáme. Jejich princip je podobný, rozdíl je tématu diskuze a v zúčastněných stranách.

Akční plánování berme jako druhý, obtížnější stupeň, jak nechat obyvatele mluvit do záležitostí města. Participují zde opět tři strany, avšak řešitelský problém může být jakýkoli:

Zdroj: Vemeste.cz

Nepřehlédněte

Zemřel herec a dirigent Pavel Vondruška, člen Divadla…

Zemřel herec a dirigent Pavel Vondruška, člen Divadla Járy Cimrmana

7.2. | 09:10 Aktualne.centrum.cz

Herec a dirigent podlehl v nemocnici zranění, bylo mu 85 let

otevřený dopis

otevřený dopis

6.2. | 17:35 Unipa.cz

unipa, unie porodních asistentek je sdružuje porodní…

Zážitek z jedné vyučovací hodiny na romské škole. Blog…

Zážitek z jedné vyučovací hodiny na romské škole. Blog - Václav Vrána

1.2. | 11:30 Vaclavvrana.blog.idnes.cz

Politická satira, myslím si, že je jí stále málo. Upozorňuji…

KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté

KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté

31.1. | 08:46 Zpravy.idnes.cz

Situace v Egyptě připomíná Írán roku 1979. Západu se může…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym