Jaro přináší nejen svěží nápady v módě, ale také novinky do vaší kuchyně. Nechte se inspirovat zdravým receptem na bylinkové brambory, který vás zaručeně probudí ze zimního spánku. Uvařte si rozmarýnové brambory s brokolicí s smetanovým dipem!
Pečené rozmarýnové brambory s brokolicí a smetanovým dipem
Brambory si nejdříve omyjeme a potom je vložíme do hrnce a vaříme ve slupce asi 10 až 15 minut (podle velikosti brambor). Po uplynutí času slijeme vodu a necháme brambory mírně zchladnout, abychom s nimi mohli dále pracovat.
Předvařené brambory neloupeme, ale nakrájíme je na podélné dílky, podle jejich velikosti pak dále na čtvrtky nebo šestiny. Nakrájené brambory dáme do pekáče a promícháme je s bylinkovou směsí. Pekáč vložíme do předehřáté trouby a pečeme. Každých zhruba pět minut brambory promícháme. Po 15 minutách stáhneme teplotu na 200 stupňů a dopékáme mírněji.
Čerstvou brokolici si rozdělíme na jednotlivé růžičky a pečlivě omyjeme. Můžeme použít speciální hrnec na vaření v páře, ale pokud jej nemáme, úplně nám postačí obyčejný pařáček na knedlíky. Ten dáme na dno hrnce a podlijeme horkou vodou. Vložíme brokolici a vaříme asi 10 minut. Brokolice by měla být měkká, ale zároveň by si měla zachovat zelenou barvu.
Do mističky si dáme trochu oleje, v něm rozmícháme mletý barevný pepř, sladkou papriku, sůl, cukr a citronovou šťávu. Vzniklou směs promícháme se zakysanou smetanou.
Zdroj: Mebio.cz