10:40 | 24.10.2008
Anonym
Lékarna umí také poradit. Článek o správné výživě a doplňování energie v cyklistice.
Výživa pro cyklisty
Cyklistika ve všech svých podobách je nejpopulárnějším aktivním sportem u nás. Hodnotný sportovní či rekreační výkon je přímo závislý na kvalitě tréninku, kole a vybavení a výstroji. Jedním z nejdůležitějších faktorů je – a mnoho profesionálů a dnes již i amatérů a rekreačních cyklistů to potvrdí – výživa.
Pokud budeme hovořit o výživě pro cyklisty, je v první řadě třeba si uvědomit, o jaký druh zátěže se v jednotlivých typech cyklistiky jedná – zda jde o krátkodobou, střednědobou či dlouhodobou zátěž se záměrem rekreačním nebo sportovně - závodním. Podle toho, o jaký typ zátěže se jedná, se liší i způsob získávání energie v organismu, což je rozhodujícím kriterium při tvorbě konkrétního výživového režimu.
Závěrem tedy můžeme konstatovat, že pro kardiovaskulární systém, posílení organizmu a zvýšení efektivity tukového metabolismu je nejvhodnější aerobní zátěž nad 90minut. Po určité době (1-2měsíce) se začne měnit poměr využití živin i v prvních 90ti minutách ve prospěch tuků, až 60% energie. Z toho jasně vyplývá, že čím více a intenzivněji okysličujeme organizmus, tím efektivněji produkujeme energii pro fyzický výkon. Navíc i dobře okysličený mozek produkuje více endorfínů, který umocňují prožitek z fyzické zátěže. Proto je popsána specifická závislost pro jízdu na kole jako endorfinová aerobní závislost.
Při tomto typu zátěže jsou dominantním zdrojem energie sacharidy. Jejich příjem by měl být na poměrně vysoké hranici a jejich podíl na celkovém energetickém příjmu by měl tvořit cca 50-55%. Naopak příjem tuků by měl tvořit maximálně 20% z celkového energetického příjmu. Příjem tuků je nutné pečlivě hlídat, neboť díky nemožnosti jejich využití jako zdroje energie hrozí jejich kumulace v organismu. Velmi důležitý je příjem bílkovin. Silově rychlostní zátěž a její kvalita je přímo úměrná podílu svalové hmoty, který je lehce vyšší, než u vytrvalců. Navíc při vysoce intenzivní fyzické zátěži může docházet při vyčerpání glykogenových zásob ke značnému poškození svalové hmoty, neboť dochází k jejímu rozkladu pro produkci energie. Proto by podíl bílkovin měl být o něco vyšší než u vytrvalců a na celkovém energetickém příjmu by měl tvořit cca 25-30%.
Zdroj: Lekarnadomu.cz