Společnost

Zdravotní sestry, smekám klobouk a děkuji. Lékaři, učte se. Blog - František Matějka

Hodnocení

O akci „Děkujeme, odcházíme“ jsem psal už několikrát. Podlehli manipulaci odborů, s jejichž postupy zásadně nesouhlasím. Že je ovšem navíc na plné čáře zastíní zdravotní sestry, to jsem opravdu nečekal.

Zdravotní sestry, smekám klobouk a děkuji. Lékaři, učte se. Blog - František Matějka
Zdravotní sestry, smekám klobouk a děkuji. Lékaři, učte se. Blog - František…

Předně chci napsat, že za „práci“ hodnou odměny považuji v zásadě jen takovou, kterou si někdo jiný objedná proto, že ji chce. A rád za ni zaplatí. Vše ostatní nechť si každý dělá jen jako svůj koníček a za své. Takovou „práci“, o které někdo jiný za mě rozhodne, že ji potřebuju a že ji také povinně pod sankcí zaplatím, o tu zájem opravdu nemám. Bohužel je takové Česká republika, pod taktovkou politiků, plná. O tom, která „práce“ má smysl nedokáže rozhodnout nikdo lépe, než trh a zejména pak soukromé peníze, nikoli cizí peníze přerozdělované někým jiným. A to se týká také našeho zdravotnictví. Čím více přerozdělovaných peněz ve zdravotnictví bude, tím horší bude hospodaření s nimi. Tím více bude korupce, zbytečných předražených léků, zařízení a investic. Sakra, zase jsme u štíhlého státu a možnosti přiblížit odpovědnost lidí za své vlastní peníze co nejblíže k nim, s minimem přerozdělování jejich zdaněných a státu odvedených peněz. Není se čemu divit, Jde totiž o princip vidění státu, takže není důvod z něj vyjímat například zdravotnictví.Ještě před sestrami bych dnes rád poděkoval ministru zdravotnictví Leoši Hegerovi. Jako politik je to především člověk z praxe. Je věcný, jde krok za krokem, nepodléhá nahodilým výkřikům a neustupuje. Jakkoli bych si přál zdravotnictví (a související princip práce zdravotních pojišťoven) založené na jiných principech, které jsou daleko blíže k zákazníkovi, než lobbyistickým firmám a přerozdělování, z toho, co je po volbách k dispozici a z čeho může vařit si troufám tvrdit, že jeho kroky jdou prozatím rozumným směrem. Alespoň v porovnání s tím, co tu bylo.Hlavní motivací k napsání dnešního článku jsou ovšem zdravotní sestry. Přiznám se, že tak razantní, přesto věcné a konstruktivní jednání jsem z jejich strany nečekal:1) Jednoznačně prostřednictvím České asociace sester deklarují, že se stejně jako pacienti cítí být rukojmími státních lékařů. Nesouhlasí s jejich akcí „Děkujeme, odcházíme“, odsuzují ji a nehodlají se k ní jakkoli připojit.2) Na rozdíl od „odcházejících“ státních lékařů nabízejí přímou osobní konstruktivní účast na dalších jednáních s ministrem Hegerem na téma reformy zdravotnictví a projevily bez nátlaku odhodlanost a vůli se na ní odborně podílet.3) Díky výše uvedenému postupu se v politickém světě projevily jako matadoři v tom nejlepším slova smyslu. Vytěžily ze situace maximum a to jak k prospěchu svému, tak žádoucích reformních kroků, ale i pacientů, tedy daněmi a odvody platících zákazníků.Vážené zdravotní sestry, smekám a děkuji. V případě potřeby využít zdravotnických služeb jste prvními, které se o pacienty starají, jste s nimi po celou dobu a jako poslední se s nimi loučíte. Stejně jako v každé jiné profesní skupině lidí se jistě i mezi Vámi najdou černé ovce, které pobyt ve zdravotnickém zařízení dokáží pacientovi pěkně znechutit. Přesto máte jako celek za Vaši práci dík. Ono totiž ani s námi pacienty není občas jednoduché vyjít ;-)Záznam s jejich vyjádřením naleznete na ČT24 zde.

Aktuálně nabízím také článek:Koneckonců žijeme v období, kdy rozhoduje většina. A politici by se jejím přáním měli řídit. Já jistě většina nejsem, jsem jen jeden občan z deseti milionů. Tak třeba se přidáte i Vy...: Premiér Nečas předsedá Radě pro menšiny. Tak si dovolím pár návrhů.

Zdroj: Frantisekmatejka.blog.idnes.cz

Nepřehlédněte

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami…

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a forexem bez nutnosti vkladu

7.1. | 02:43 Plus500.com

Zkuste si online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a…

Občania porazili Ficov štát

Občania porazili Ficov štát

7.1. | 02:43 Sme.sk

Ústavný súd: Stavať cesty na súkromných pozemkoch a zakázať…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji,…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji, názory a idejemi, ale s lidmi

7.2. | 09:41 Pravyzastupitel.cz

Jedním z velkých problémů současné české demokracie (potažmo…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů Sýkora

7.2. | 08:33 Parlamentnilisty.cz

Ministr zemědělství Ivan Fuksa by rád státní Lesy ČR…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym

Oblíbenost