Lidé

KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté

Hodnocení

Situace v Egyptě připomíná Írán roku 1979. Západu se může zdát, že jde o romantickou revoluci, která setřásá moc zlého diktátora. Současná realita nejdůležitější arabské země je ale výrazně složitější.

KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté
KOMENTÁŘ: Co bude dál? Armáda, Mubarak, islamisté

Husní Mubarak to má hodně nahnuté. Pro Západ, který teď na Egypt naivně přikládá pohádkové schéma o lidské touze po demokracii střetávající se s diktaturou, je to dobrá zpráva jen zdánlivě. V roce 1979 to zhruba takhle vypadalo i v Íránu.

V Egyptě nejsou fundamentalisté. Zatím. Přesněji řečeno jsou, ale není je vidět. Ostatně Írán ukázal, že touhy a složení demonstrantů mohou mít ve finále jen málo společného s tím, kdo nakonec převezme moc.

Nedávno jsem četl novou egyptskou anekdotu. To si takhle Mubarak zavolá šejcha Azhára, který je nejvyšším duchovním v zemi, a zeptá se ho, jestli jsou v nebi squashová hřiště. Prezident totiž tenhle sport i přes svůj věk (je mu 82) miluje. Šejch si vyžádá nějaký čas, aby se mohl zeptat Nejvyššího. Pak přijde a řekne: "Mám pro vás dvě zprávy. Dobrou a špatnou. Ta dobrá je, že tam opravdu jsou hřiště na squash." "A ta špatná?" ptá se zjevně potěšený Mubarak. "Máte tam zamluvený kurt přesně za tři týdny."

Protože vtip se vyprávěl ještě před demonstracemi, narážel na nekonečný seriál pověstí, že Mubarak je na umření. Egypťané ho nechtěli už dlouho. Teď to ale vypadá spíš na politickou smrt.

Zdroj: Zpravy.idnes.cz

Nepřehlédněte

Zemřel herec a dirigent Pavel Vondruška, člen Divadla…

Zemřel herec a dirigent Pavel Vondruška, člen Divadla Járy Cimrmana

7.2. | 09:10 Aktualne.centrum.cz

Herec a dirigent podlehl v nemocnici zranění, bylo mu 85 let

otevřený dopis

otevřený dopis

6.2. | 17:35 Unipa.cz

unipa, unie porodních asistentek je sdružuje porodní…

Zážitek z jedné vyučovací hodiny na romské škole. Blog…

Zážitek z jedné vyučovací hodiny na romské škole. Blog - Václav Vrána

1.2. | 11:30 Vaclavvrana.blog.idnes.cz

Politická satira, myslím si, že je jí stále málo. Upozorňuji…

Radim Uzel: Orgasmus ženy v 50. letech a dnes

Radim Uzel: Orgasmus ženy v 50. letech a dnes

30.1. | 22:16 Novinky.cz

Americkou sexuologickou literaturu zahlcují v poslední době…


Komentáře

  • Zdeněk Ryšavý

    Zdeněk Ryšavý, 31.1.2011 000 08:46

    Dobrý komentář - taky mám obavu, že autoritativní režim Mubaraka může nahradit autoritářský režim islamistů, což bude mnohem horší nejen pro obyvatele, ale i pro Evropu :-(

  • Zdeněk Ryšavý

    Zdeněk Ryšavý, 31.1.2011 000 12:11

    Pro izrael taky, to je pravda a tím i pro celý svět ... netvrdím, že evropský model je jediný možný, ale jak píše i autor článku, iránská revoluce začínala podobně a tamní režim rozhodně demokratický není ...

  • Květa Lepsatre

    Květa Lepsatre, 31.1.2011 000 12:12

    Tohle je výborná věta: Téměř ideální kanonenfutr pro radikály. Kyprá půda, jen ji zrýt. Toho se bojím nejvíc. Navíc pokud by Egypt napadl Izrael, Izraeli by už asi nezbylo než použít atomové bomby, což by mohlo vyprovokovat reakci Iránu (skoro jaderná velmoc) a Pakistánu (jederná velmoc), na to by se ozvala Indie (ohrožená Pakistánem) a máme tu brzy 3.světovou.

  • Zdeněk Ryšavý

    Zdeněk Ryšavý, 31.1.2011 000 18:44

    No už je porazili několikrát i bez A-bomby (byť jednou moc nechybělo), tak snad ne, navíc je otázka, jestli ty davy v ulicích chtějí válčit - myslím že ne ... všem kdyby to využili radikálové ... Pakistánu se současnou vládou bych se nebál, ovšem riziko je převrat v této zemi, to by byl průser na druhou!

  • Anonym

Oblíbenost