Volný čas | Zajímavosti

Borůvka černá - léčivý bylinný borůvkový čaj

Hodnocení

iž dlouho je známo, že barviva plodů Borůvky černé mají příznivý vliv na regeneraci očního purpuru a zvyšují zrakovou ostrost. Za II. světové války byly borůvky součástí jídelníčku anglických letců, provádějících noční nálety a dnes slouží k výrobě přípravků zlepšujících vidění při umělém osvětlení a jsou povinnou součástí stravy kosmonautů pro mnohostranný příznivý vliv na centrální nervový systém. V lidovém léčitelství se odvar z listů i sušených plodů borůvek někdy pije jako náhražka pravého čaje a lze doslova hovořit o borůvkovém čaji.

Borůvka černá - léčivý bylinný borůvkový čaj
Borůvka černá - léčivý bylinný borůvkový čaj

Všichni lidé si rádi pochutnávají na borůvkovém koláči, borůvkových knedlících, borůvkových pohárech či borůvkách se šlehačkou, avšak ne vždy si uvědomí, že borůvka černá je odedávna používána i jako léčivá rostlina. Jedná se o drobný, bohatě větvený keřík s hustou sítí kořenů, podzemních výběžků a plazivých kmínků, ze kterých vyrůstají přímé zelené, až půl metru vysoké hranaté stonky se střídavými opadavými listy. Plodem je modročerná, modravě ojínělá bobule s tmavě červenofialovou dužinou osvěžující nakysle sladké chuti; kvete v květnu a červnu. Pro farmaceutické léčebné účely se sbírají listy i plody borůvky černé.

Listy Borůvky černé, které poskytují drogu Follium myrtilli, se sbírají od května do září, nejhodnotnější drogu Borůvky černé ale poskytují mladé listy sbírané v květnu a červnu v době květu zdrháváním z neplodných větviček. Poměrně velmi křehké listy se nesmí pomačkat, neboť poškozené listy při sušení výrazně hnědnou. Listy Borůvky černé se suší co nejrychleji ve slabých vrstvách nejvýše 3 cm vysokých nejlépe přirozeným teplem; při umělém sušení listů Borůvky černé za účelem získání co nejkvalitnější drogy Follium myrtilli teplota nesmí překročit 35°C - při vyšších teplotách se droga zcela znehodnotí a pro domácí lékařství za účelem přípravy borůvkového čaje proti průjmům díky zejména u dětí zcela bezcenná. Droga je bez pachu a má slabě svíravou chuť. Droga si musí zachovat zelenou barvu nesmí obsahovat jinak zbarvené listy a zejména větvičky. Plody Borůvky černé poskytující oblíbenou a značně účinnou oficinální drogu Fructus myrtilli, se sbírají buď ručně použitím hřebene v době plné zralosti. Sběrač plodů Borůvky černé by měl zabránit zbytečnému rozmačkání pracně nasbíraných plodů.

Po odstranění příměsí a rozmačkaných plodů se plody Borůvky černé suší ve slabé vrstvě nejprve na slunci a následně pak umělou teplotou do 60°C v troubě nebo sušárně a dosušují se až do úplného svraštění opět na slunci, aby zcela neztvrdly. Droga Fructus myrtilli je bez pachu a slabě svíravé, nakysle sladké chuti. Kvalitu drogy Fructus myrtilli negativně ovlivňují nezralé a připálené plody, příměs listů a zbytků jiných rostlin. Plody snadno nasávají vlhkost z ovzduší a plesniví, je tedy důležité je jednou za měsíc či dva prohlížet a případně i dosušit. Listy borůvky obsahují třísloviny, glukokyniny a organické kyseliny včetně vitaminu C; V plodech je kromě tříslovin a glukokininů asi 25 % cukrů, řada organických kyselin, pektin, karoteny a významné anthokyany. Zvláštností je, že v listech je hojně obsažen mangan. Obě drogy z Borůvky černé se používají především jako značně účinný prostředek se svíravým účinkem při průjmech, listy jako pomocný lék při cukrovce, neboť glukokyniny snižují hladinu krevního cukru a plody slouží i ke kloktání při zánětech dutiny ústní. Listy jsou součástí průmyslově vyráběné čajoviny dříve prodávané pod obchodním názvem Diabetan; plody jsou obsaženy v v protiprůjmové čajové směsi dříve prodávané pod názvem Tormentan.

Již dlouho je známo, že barviva plodů Borůvky černé mají příznivý vliv na regeneraci očního purpuru a zvyšují zrakovou ostrost. Za II. světové války byly borůvky součástí jídelníčku anglických letců, provádějících noční nálety a dnes slouží k výrobě přípravků zlepšujících vidění při umělém osvětlení a jsou povinnou součástí stravy kosmonautů pro mnohostranný příznivý vliv na centrální nervový systém. V lidovém léčitelství se odvar z listů i sušených plodů borůvek někdy pije jako náhražka pravého čaje a lze doslova hovořit o borůvkovém čaji. Vyjma mírných protizánětlivých účinků, které lze využít při přípravě kloktadla, odvar či cezený zápar lze s úspěchem použít při průjmových onemocněních. Sušené borůvky jsou známým a oblíbeným prostředkem proti již zmíněným průjmových onemocněním; zejména u dětí pro jejich jemné působení a příjemnou chuť. Čerstvé borůvky patří pro vysoký obsah většiny vitaminů mezi nejvyhledávanější a nejhodnotnější ovoce, které má výrazně příznivý vliv i na epitelizaci sliznic. Na horských rašeliništích se můžeme setkat také s borůvce podobnou Vlochyní bahenní ( Vaccinium uliginosum L. ), která má však zaoblené listy sivé barvy a bobule s bezbarvou dužinou. Jsou mírně jedovaté, tedy nejedlé a zejména proto, že po požití působí mírné závratě, dostaly lidový název opilky.

Zdroj: Caj-caje.cz

Nepřehlédněte

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

7.1. | 02:43 Aktualne.centrum.cz

Aktuálně.cz - kompletní zpravodajství, zprávy z domova i ze…

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

Holky a tráva: Prolistujte si konopný kalendář

7.1. | 02:43 Reflex.cz

Přestože je všeobecně známo, že pěstování konopí je převážně…

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

Trucky na ledě 2. řada ONLINE

7.1. | 02:43 Truckynalede.cz

Trucky na ledě jsou zpátky na Prima COOL a také na…

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

Vznikla Iniciativa Petr Čtvrtníček prezidentem

4.11. | 13:32 Taborsko.webnode.cz

ČR - V říjnu 2012 vznikla na sociální síti Facebook občanská…


Komentáře

  • Joe Squint

    Joe Squint, 14.7.2012 000 23:19

    Léčivý bylinný borůvkový čaj z Borůvky černé má vyjma dalších pozitivních účinků účinek především na regeneraci očního purpuru.

  • Anonym

Oblíbenost