Koníčky | Vaření a recepty

Léčivý bylinný čaj z mateřídoušky obecné

Hodnocení

Droga získávaná z Mateřídoušky obecné případně extrakt z ní se používají jako značně účinný prostředek proti kašli suchému, kašli dávivému i dráždivému zejména u dětí, mateřídouškový čaj dobře rozpouští hleny a lze jej tedy použít k odhlenění zahleněných průdušek zejména při nachlazení a jeho léčbě, čaj z Mateřídoušky užíváme jako desinfescens trávicího traktu s protikřečovým, protinadýmavým a protihlístovým účinkem, čistý zápar lze aplikovat při zánětech dutiny ústní, k posilujícím koupelím a při revmatismu. Izolovaná silice z Mateřísoušky obecné je součástí různých léčivých bylinných mastí prokrvujících pokožku.

Léčivý bylinný čaj z mateřídoušky obecné
Léčivý bylinný čaj z mateřídoušky obecné

Mateřídouška obecná Thymus serpyllum L. je souborný název pro všechny naše domácí druhy a poddruhy mateřídoušek, které jsou často značně proměnlivé a navzájem se kříží. Mateřídouška obecná je rozšířena téměř po celé Evropě, severní Africe až do zabajkalska. Pro léčebné účely domácího léčitelství a bylinkářství se sbírá nať všech našich druhů mateřídoušek, přestože se jednotlivé druhy mateřídoušek na našem území obsahem léčivé silice značně liší. Od května do srpna se odstřihávají nebo sežínají vrchní nezdřevnatělé části této oblíbené léčivé byliny, a především její kvetoucí nať, která poskytuje zejména drogu Herba serpylli.

Po odstranění nežádoucích příměsí této oblíbené léčivé byliny, zejména starých listů nebo podzemních částí rostlin, které se mohou zejména při sežínání drogy získávané z Mateřídoušky obecné do sběru připlést, se rychle suší ve stínu na dobře větratelných místech rozprostřená ve slabých vrstvách. V rámci dosoušení drogy získávané z Mateřídoušky obecné se neobrací, neboť je důležité, aby listy neopadaly. Při sušení umělým teplem nesmí teplota sušení drogy získávané z Mateřídoušky obecné překročit teplota 35°C. Droga získávaná z Mateřídoušky obecné má příjemnou aromatickou vůni a mírně kořenitou až nahořklou chuť. Kvalitu drogy získávané z Mateřídoušky obecné snižují jinak zbarvené části této oblíbené léčivé byliny nejen v domácím bylinkářství a léčitelství, nechtěně usušené kořeny či zvadlé listy a především pak významně cizí příměsi. Mateřídouška obecná obsahuje vysoké množství - až 0, 6% - léčivé silice, v níž jsou látky se silným desinfekčním účinkem, terpeny, třísloviny, flavonoidy a další farmaceuticky významné látky. Thymol má velmi silné antiseptické účinky, je netoxický a využívá se především toho, že zevně prokrvuje pokožku bez vedlejších účinků.

Droga získávaná z Mateřídoušky obecné případně extrakt z ní se používají jako značně účinný prostředek proti kašli suchému, kašli dávivému i dráždivému zejména u dětí, mateřídouškový čaj dobře rozpouští hleny a lze jej tedy použít k odhlenění zahleněných průdušek zejména při nachlazení a jeho léčbě, čaj z Mateřídoušky užíváme jako desinfescens trávicího traktu s protikřečovým, protinadýmavým a protihlístovým účinkem, čistý zápar lze aplikovat při zánětech dutiny ústní, k posilujícím koupelím a při revmatismu. Izolovaná silice z Mateřísoušky obecné je součástí různých léčivých bylinných mastí prokrvujících pokožku. Při žaludečních kolikách a nadýmání a plynatosti se doporučuje několikrát denně zápar ze dvou čajových lžiček drogy, které se přelijí šálkem vroucí vody a nechají 15 minut louhovat, načež se scedí nejlépe přes čisté plátýnko. Proti kašli suchému, dráždivému i dávivému je možno použít léčivou bylinou směs ze stejných dílů nati Mateřídoušky obecné, kořene Prvosenky jarní a listu Podběle lékařského požíváme na zápar ze dvou čajových lžiček směsi na šálek třikrát denně, kdy je možné použít i podobnou léčivou bylinnou směs s květem Divizny velkokvěté.

Mateřídouška obecná zvyšuje obranyschopnost organizmu proti infekčním chorobám jako je chřipka a nachlazení, podporuje vykašlávání hlenu při zahleněných průduškách a bronchitidě, vyznačuje se antiastmatickými účinky, posiluje nervy při depresích, nervově podmíněné závrati, migréně, výrazně zlepšuje funkci trávicí soustavy, tlumí bolesti střevních kolik, pozitivně působí proti nadýmání, má mírné močopudné účinky, reguluje silnou a bolestivou menstruaci.

Zdroj: Caj-caje.cz

Nepřehlédněte

Optimalizujte si daně před koncem roku

Optimalizujte si daně před koncem roku

15.12. | 00:30 Finexpert.e15.cz

Vhodně zvolenou daňovou strategií lze ušetřit velké množství…

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

Prvý slovenský mačací raj – OZ Mačací raj Nové Zámky

22.10. | 06:40 Wildcats.sk

Mačací raj” je názov súkromného depozitu pre mačičky, ktorý…

Jak využít amatérské fotografie

Jak využít amatérské fotografie

18.10. | 22:08 Web.libimseti.cz

Amatérské fotografování, lidem co jsou technicky zaměření,…

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

Výměna oken při rekonstrukích | Inoutic

18.10. | 17:57 Inoutic.cz

Výměna oken představuje ekonomicky výhodné a…


Komentáře

  • Joe Squint

    Joe Squint, 22.9.2012 000 19:49

    Čaj z Mateřídoušky užíváme jako desinfescens trávicího traktu s protikřečovým, protinadýmavým a protihlístovým účinkem, čistý zápar lze aplikovat při zánětech dutiny ústní, k posilujícím koupelím a při revmatismu.

  • Anonym

Oblíbenost