Společnost

Investiční dotazník odkryje potřeby zákazníka

Hodnocení

Podoba investičních dotazníků se u jednotlivých společností liší. Některé společnosti potenciální investory otázkami příliš nezatěžují, jiné se snaží důkladně poznat potřeby každého zákazníka. V investičním dotazníku se vždy setkáte s otázkami zaměřenými na riziko, výnos a likviditu.

Investiční dotazník odkryje potřeby zákazníka
Investiční dotazník odkryje potřeby zákazníka

Každý, kdo se rozhodl zhodnotit volné prostředky na kapitálovém trhu, jistě stál před výběrem nejvhodnějšího fondu. Dříve než nakoupíte první cenné papíry, setkáte se s investičním dotazníkem. Ten umožní investičnímu zprostředkovateli či poradci poznat klienta a vybrat optimální typ fondu. Jaké otázky vás v investičním dotazníku čekají?

Při výběru fondů se jistě setkáte s investičním zprostředkovatelem či poradcem. Budete-li mít zájem o investování, budete zahrnuti hned několika otázkami. Každý, kdo nabízí finanční produkty, potřebuje klienta blíže poznat. I když vám mohou některé otázky připadat jako „velmi osobní", snažte se na ně odpovídat pravdivě. Zprostředkovatel i poradce se vždy snaží vybrat produkty, které mohou nejlépe splnit očekávání zákazníka. Vyjde-li poradce ze zkreslených dat, hrozí riziko výběru nevhodného produktu.

Rozsah investičního dotazníku se u jednotlivých společností liší - některé si vystačí se několika základními body, jiné mohou zabrat několik stran. V každém z nich však naleznete otázky ze čtyř oblastí - přístupu k riziku, očekávaném výnosu, likviditě a finanční situaci.

V investičním dotazníku se nevyhnete otázce zaměřené na míru rizika, které jste ochotni podstoupit. Každá investice je totiž spojena s rizikem možné ztráty vložených prostředků. Většinou se setkáte s modelovými příklady vývoje investice. Vašim úkolem je vybrat jednu z variant. I zde uvidíte, že vyšší potenciální výnos je spojen s vyšším (možným) poklesem hodnoty investice. Při hodnocení se vžijte do situace, kdy se situace na trzích nevyvíjela příznivě, a uvedené ztráty jste skutečně dosáhli. Vaše reakce ukážou, kolik rizika unesete. Pokud ztrátu „neustojíte", přikloňte se raději k méně rizikové variantě.

Zdroj: Penizenavic.cz

Nepřehlédněte

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami…

Reálné online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a forexem bez nutnosti vkladu

7.1. | 02:43 Plus500.com

Zkuste si online obchodování s akciemi, indexy, komoditami a…

Občania porazili Ficov štát

Občania porazili Ficov štát

7.1. | 02:43 Sme.sk

Ústavný súd: Stavať cesty na súkromných pozemkoch a zakázať…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji,…

Problém dnešní demokracie? Nebojuje se s postoji, názory a idejemi, ale s lidmi

7.2. | 09:41 Pravyzastupitel.cz

Jedním z velkých problémů současné české demokracie (potažmo…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů…

Lesy ČR: Napřed akciovka a pak burza, plánuje šéf lesů Sýkora

7.2. | 08:33 Parlamentnilisty.cz

Ministr zemědělství Ivan Fuksa by rád státní Lesy ČR…


Komentáře

  • Tento článek ještě nikdo neokomentoval. Buď první!
  • Anonym