Kdo nechce tloustnout, měl by pořádně snídat, tvrdí odbornice na výživu a pohyb Kristýna Galová. Většina lidí podle ní dělá chybu, když redukční dietu začnou tím, že zruší snídani. Sníží si tím sice energetický příjem, ale zároveň s ním i energetický výdej. Když vynechají snídani a jedí až oběd, zpomalí si metabolismus téměř o polovinu, varovala Galová. "Jinými slovy, dáte-li si snídani, přijmete sice více kalorií, ale taky je rychle spálíte, " shrnula.
Pokud nechceš tloustnout, pořádně se nasnídej
Kdo nechce tloustnout, měl by pořádně snídat, tvrdí odbornice na výživu a pohyb Kristýna Galová. Většina lidí podle ní dělá chybu, když redukční dietu začnou tím, že zruší snídani. Sníží si tím sice energetický příjem, ale zároveň s ním i energetický výdej. Když vynechají snídani a jedí až oběd, zpomalí si metabolismus téměř o polovinu, varovala Galová.
Snídat doporučuje Galová i v případě, že po ránu člověk necítí hlad. Snídaně nastartuje tělo do nového dne a do značné míry prý rozhoduje, jak den bude úspěšný. "Když se ráno nenajíme, organismus jede celé dopoledne na rezervy. Proto energií šetří a metabolismus se zpomaluje, což je při redukčním režimu nežádoucí, " řekla.
Podle Galové je pravidelný stravovací režim spojen s menším rizikem přejídání během dne a s lepší koncentrací, výkonností, ve výsledku i s lepšími studijními či pracovními výkony.
Snídaně má tvořit čtvrtinu denního příjmu energie, to platí i pro redukční diety. Má obsahovat lehce stravitelné bílkoviny, zdravý tuk, komplexní sacharidy a vlákninu. "Správná snídaně zasytí alespoň na tři hodiny, potom následuje lehká svačina a pak teprve oběd, " řekla Galová.
Zdroj: Biodomena.cz